*Nettavisen* Nyheter.

11 år for Halsnøy-drapet

En 28 år gammel mann er dømt for drapet på Asbjørn Hvidevold (60).

17.01.08 20:10

28-åringen er fra Austevoll en dømt til elleve års fengsel for drapet på Asbjørn Hvidevold på Halsnøy sør for Bergen i oktober 2005, melder bt.no.

Gulating lagmannsrett mener at drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

Drepte med balltre
Sammen med en kamerat ble 28-åringen sendt til Hvidevolds hjem på Halsnøy for å mishandle ham.

Oppdragsgiver var 28-åringens egen far, som mente at Hvidevold hadde hatt noe med hans tidligere samboers drukning i 2003 å gjøre - noe retten anser som «meningsløst». Kvinnen var i mange år 28-åringens stemor, men ble senere sammen med Hvidevold.

28-åringen har hele tiden erkjent at han slo mannen ihjel med et balltre av metall, men sa i retten at det ikke var meningen å drepe. Han erkjente aldri skyld for forsettelig drap.

Runder i retten
Først ble både 28-åringen, 21-åringen og faren dømt i Sunnhordland tingrett. Saken ble anket av alle parter.

Saken ble deretter prøvet for Gulating lagmannsrett to ganger. Juryen frikjente 28-åringen og hans medtiltalte (21) for henholdsvis drap og medvirkning til drap i september i fjor. Fagdommerne benyttet seg imidlertid av retten til å sette kjennelsen til side, og de to tiltalte måtte møte i lagmannsretten på nytt.

I desember bestemte imidlertid Høyesteretts kjæremålsutvalg at retten ikke hadde anledning til å sette til side juryens frifinnelse av 21-åringen. Han ble dermed frikjent for drapet, men ble likevel dømt til to år og tre måneders fengsel for å ha forlatt Hvidevold hjelpesløs før han døde.

Faren, som hele tiden nektet for å ha bestilt drapet på Hvidevold, ble dømt til fire års fengsel. Han ble nektet å fremme anke til Høyesterett.

Mulig anke
Derfor var det kun 28-åringen som møtte i lagmannsretten i januar i år, tiltalt for forsettelig drap. Hans forsvarer sier til bt.no at hun vurderer å anke saken til Høyesterett.

- Dommen er streng. Vi mener det ikke foreligger skjerpende omstendigheter. Retten har heller ikke i tilstrekkelig grad hensyntatt de spesielle sidene av denne saken, deriblant farens dominans over sønnen og sønnens uforbeholdne tilståelse, sier Karen Forbrigd til nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag