RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

11 dager på rad med rød luft-varsling i Oslo


VEISTØV: Oslo kommune er nå i gang med vårrengjøring for å bedre luftkvaliteten. I 11 dager på rad har luftkvaliteten vært målt til rødt nivå, noe som er ny rekord.
VEISTØV: Oslo kommune er nå i gang med vårrengjøring for å bedre luftkvaliteten. I 11 dager på rad har luftkvaliteten vært målt til rødt nivå, noe som er ny rekord. Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Lufta i Oslo har innebært «betydelig helserisiko» 11 dager på rad. Torsdag har luftkvaliteten i hovedstaden imidlertid bedret seg noe.

Siden 2003 har Bedre Byluft målt luftkvaliteten i Oslo, og nå er det satt ny rekord i antall dager på rad med rødt varsel, noe som tilsvarer høy luftforurensning, i hovedstaden, skriver Dagsavisen.

Torsdag er imidlertid luftkvaliteten målt til oransje nivå, altså moderat.

Betydelig helserisiko

Luftkvaliteten angis med fire farger: Grønn (liten), oransje (moderat), rød (høy) og lille (svært høy). I 11 dager har luftkvaliteten altså blitt målt til rødt nivå, noe som innebærer en «betydelig helserisiko» for astmatikere eller personer med andre luftveis- og alvorlige hjertekarsykdommer.

LES OGSÅ: Nå må tusenvis av biler flyttes i Oslo

Når det er rødt varsel anbefales det at barn og voksne med luftveissykdommer, samt voksne med alvorlige hjertekarlidelser, er mindre ute og unngår utsatte områder.

Luftkvaliteten.info finner man en oversikt over luftkvaliteten i alle de største byene i Norge akkurat nå. Torsdag er det kun Drammen som har rødt varsel, mens mange byer (Gjøvik, Grenland, Hamar, Kristiansand og Oslo) liggger på moderat. De resterende byene har grønt varsel, altså er det lite luftforurensning.

VARSEL: Slik er luftkvalitetvarselet for Oslo torsdag 19. april. Det ventes et moderat til høyt forurensningsnivå langs sterkt trafikkerte veier, og det er i hovedsak svevestøv som forurenser

Mye svevestøv

Årsaken til den dårlige luftkvaliteten i hovedstaden, er at det har vært så mye svevestøv på grunn av rask snøsmelting og pent vær. I vinter har det blitt brukt mye grus og strøsand for å forhindre glatte veier, og nå ser vi konsekvensene av det.

- Vi er nå inne i «svevestøvsesongen» fordi snø og is smelter og alt som er lagret i den som følge av strøing gjennom hele vinteren og bruk av piggdekk, slippes ut, tørker og virvles opp, sier Christine F. Solbakken, kommunikasjonssjef ved Norsk institutt for luftforskning, til Dagsavisen.

Oslo kommune jobber nå for å få rengjort Oslogatene, slik at luftkvaliteten blir bedre. Rengjøringen skal være fullført innen 17. mai. Jan Bøhler (Ap) mener den nye rekorden i rødt varsel bør være en vekker.

- Dette bør være en alvorlig vekker for alle dem som mener at miljøpolitikken har gått for langt i Oslo. De som ønsker en god miljøpolitikk, bør ta dette som en bekreftelse på at det er behov for en slik politikk, sier Bøhler til Dagsavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere