Tørken er kritisk for bøndene i Sør-Norge, fordi det fører til for lite fôr til dyrene. Søndag startet derfor Jørn Toppe et nettsted for fôrformidling, og på bare ett døgn har over 400 bønder registrert seg.

Siden avslører nå hvor stor krisen er: 12.306 dyr mangler fôr, og bøndene trenger 39.015 høyballer.

- Det er tydelig at det er veldig mange som er rammet, og at det er mange som er på desperat jakt etter fôr til dyrene sine, sier Toppe til Nettavisen.

Les også: Bønder frykter store tap grunnet tørken

- Vanskelig å få oversikt

Toppe startet nettstedet etter selv å ha sett reduksjoner i avlingene på familiens småbruk utenfor Bergen på grunn av tørken.

- Det var veldig vanskelig å få oversikt over hvor mange som var rammet, og hvor alvorlig dette var. Det finnes jo en også en del bønder som har fôr tilgjengelig, men det er veldig vanskelig å få overblikket, sier han.

Målet var å samle alle på en plass, der de som mangler fôr og de som har noe til overs, kan komme i kontakt med hverandre.

- Det renner fortsatt inn med registreringer, så antallet bare øker. Flesteparten er bønder på Østlandet, sier Toppe.

Les også: Dale innfører hastetiltak for å hjelpe bønder i tørkekrise

- Greit ut av det

Selv om det store flertallet trenger fôr, er det også en del som har lagt inn informasjon om at de har fôr til overs, tilbyr seg å frakte fôr, kan være med å slå gress, leie ut beiteområde eller utstyr til vanning av jordene.

- Det er en del store aktører som har registrert seg, som har en del fôr, stort sett basert på import. Bønder i Nordland, Troms og Finnmark har også ganske gode avlinger, og der har flere sagt at de trolig har en del til overs når de er ferdig med innhøstingen, sier Toppe, og legger optimistisk til:

- Det er alvorlig at det er så mange som står uten mat til dyrene, men samtidig er det relativt tidlig så det kan hende at man ved et godt samarbeid kan komme seg ut av det ganske greit likevel, sier han.

Så langt har bønder registrert at de har 7820 rundballer til overs, og 5500 tonn høy.

Les også: Høyeste konkurstall i landbruket på ti år

- Hiver seg rundt

På lengre sikt håper Toppe at hans erfaring kan tas i bruk av noen større aktører i landbruket.

- Siden så mange har registrert seg, så viser det at det er behov for en digital plattform for samhandling i landbruket. Håpet er at en av de større aktørene i landbruket, som Tine eller Felleskjøpet, ser behovet. Det er i alle fall positivt at så mange hiver seg rundt på så kort tid, sier han.

Les også: Tørke gir urovekkende anslag for avlingssvikt

Flere hastetiltak

Bøndene i Sør-Norge opplever den verste sommertørken siden 1947, og i forrige uke innførte landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) flere hastetiltak.

Fra og med 13. juli innfører Landbruks- og matdepartementet nulltoll for bøndenes import av høy og halm. I tillegg vil bønder som slår korn og lager grovfôr, likevel få arealtilskudd for korn. Departementet vil også ha raskere saksbehandling for erstatningskrav, med mål om utbetaling innen utgangen av 2018. Bøndene kan her forskuttere inntil 50 prosent av erstatningen.

Departementet understreker at det ikke er krav for kommuner å kontrollere arealer der erstatningskrav har forekommet, og at områder som er rammet av tørke, er tilstrekkelig dokumentasjon for erstatningskrav.

- Disse tiltakene er ikke symbolske, men er tiltak som skal virke, sa Dale til NTB.

- Det er prekært

Norsk Bonde- og Småbrukarlag kaller situasjonen «veldig kritisk» for medlemmene som er rammet av tørke, og oppfordrer bøndene til å hjelpe hverandre så dyra får fôr, for eksempel ved å åpne for beite på jord som gror igjen.

For Bondelagets medlemmer er situasjonen i ferd med å bli prekær, ifølge leder Lars Bartnes.

- Vi trenger regn, og vi trenger det fort, sa Bartnes til NTB før helgen.