*Nettavisen* Nyheter.

12 syke av salmonella

Siden april har 12 mennesker i Norge fått påvist salmonellabakterien Kedougou. Halvparten av de rammede er barn.

23.05.06 16:57

- Vi har ingen hovedspor til smittekilden enda, men siden pasientene bor så spredt regner vi med at det dreier seg om en matvare som selges over hele landet, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til TV 2 Nettavisen.

Salmonellavarianten Kedougou har aldri tidligere vært påvist i Norge. Mattilsynet, kommunelegene og Folkehelseinstituttet jobber nå for å finne smittekilden.

- Vi undersøker bredt, men det er for tidlig å gi noen råd om eventuelle forholdsregler. Salmonellabakterien har tidligere blitt påvist i nesten alle slags matvarer, sier Aavitsland til TV 2 Nettavisen.

Barn rammet
Han mener det kan ta flere uker å snevre inn smittekilden, men mener folk ikke har noen stor grunn til bekymring.

- Sammenlignet med E.coli-utbruddet tidligere i år er dette veldig lite alvorlig. Det finnes flere hundre varianter av salmonellasmitte. Denne varianten er svært sjelden, men hverken mer eller mindre alvorlig enn andre varianter, sier Aavitsland.

Pasientene er fra hele Norge, men et flertall av dem fra Østlandet. Omtrent halvparten av de smittede er barn. Flesteparten ble ifølge Folkehelseinstituttet syke i løpet av mai.

Hygiene viktig
Infeksjon med salmonella rammer hvert år om lag 1500 nordmenn, og gir diaré, magesmerter og kvalme. Småbarn kan bli dehydrert og må noen ganger legges inn på sykehus.

- Salmonellainfeksjon er generelt ikke farlig, men kan gi kraftig diaré. Det er normalt ikke noe man dør eller får varige men av, sier Aavitsland til TV 2 Nettavisen.

Salmonellabakterien smitter heller ikke fra menneske til menneske.

- Med god håndhygiene ved eventuell diaré går det greit, sier Aavitsland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.