*Nettavisen* Nyheter.

120 dager for bildrap

En 43 år gammel mann er dømt til 120 dagers ubetinget fengsel for å ha kjørt ned og drept en mor og hennes barn i Kautokeino i fjor.

18.05.06 16:35

Det kommer fram av dommen fra Indre Finnmark tingrett:

«I skjerpende retning ved straffeutmålinga må det tas hensyn til at tiltalte dømmes for to lovbrudd som begge kvalifiserer til fengselsstraff.. Det får videre betydning for at to personer mistet livet, og at etterlatte familiemedlemmer er blitt sterkt berørt av ulykken», heter det i dommen.

Den 43 år gamle mannen frifinnes for kravet om oppreisning som ble fremsatt under rettssaken.

Datter på ti måneder
Mannen fra Alta, som var tiltalt for uaktsomt bildrap, nektet straffeskyld da rettssaken startet i Finnmark tingrett torsdag i forrige uke.

Ulykken skjedde i Kautokeino i fjor. Den 27 år gamle kvinnen gikk langs veien med sin ti måneder gamle datter i en barnevogn. De ble truffet av bilen og døde.

Mannen var tiltalt etter straffelovens paragraf 239, for ved uaktsom bruk av motorvogn å ha forvoldt en annens død, og i tillegg etter vegtrafikklovens paragraf 31, første ledd, som går på at enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende.

Retten mener det ikke er tvilsomt at det var tiltalte som kjørte på dem, men ifølge dommen var det ikke bremsespor etter ulykken. Moren og barnet ble påkjørt bakfra og begge døde på stedet.

- Gikk ut i kjørebanen
Mannen har fortalt at han ikke kan huske å ha sett barnevognen, men at en person plutselig kom ut i veien uten at han rakk å bremse. Han svingte bilen mot venstre og rygget straks tilbake noen meter der han fant avdøde like ved veien.

Dette har retten tatt hensyn til.

«I formildende retning må det legges vekt på at avdøde selv mest sannsynlig har beveget seg ut i kjørbanen, og at dette må anses som en medvirkende årsak til ulykken», står det i dommen.

43-åringen blir også fratatt førerkortet i tre år, men slipper å betale erstatning til den døde kvinnens foreldre:

«Da retten anser det sannsynlig at avdøde ved uoppmerksomhet kom delvis ut i kjørebanen, er det ikke grunnlag for å karakterisere tiltaltes uaktsomhet som grov. Tiltalte må følgelig frifinnes for oppreisningskravet», skriver tingretten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.