Gå til sidens hovedinnhold

13.000 kan dø i Norge

Myndighetene frykter at en pandemi fra for eksempel fugleinfluensa kan ta livet av 13.000 nordmenn.

Dette fremgår av helse- og omsorgsdepartementets nasjonale beredskapsplan for pandemisk influensa som ble lagt fram torsdag.

Det mest sannsynlige scenariet innebærer imidlertid langt færre døde: Influensaen vil da ramme noe hardere enn den vanlige vinterinfluensaen, med mellom 700 og 3000 flere døde.

I dette tilfellet regner helsemyndighetene med at 30 prosent av befolkningen vil bli smittet, mens 15 prosent vil bli syke. Dødeligheten antas å bli på mellom 0,1 prosent og 0,4 prosent.

Dersom det verste scenariet slår til, antas det at omkring 50 prosent av befolkningen blir smittet, mens 25 prosent blir syke. Av disse antas det at mellom 5000 og 13.000 vil dø.

Fugleinfluensaen kan forbli ufarlig
Under pressekonferansen i regjeringskvartalet ble det også fokusert på fugleinfluensaen som nå er på vei, uten at den nødvendigvis har noe med en eventuell pandemi å gjøre.

- Det kan være dette viruset som utvikler seg til en pandemi, men det kan også være et annet virus, sa administrerende direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet under pressekonferansen.

Selv om dagens fugleinfluensa er svært dødelig for dem som blir syke (av totalt 169 smittede er 91 døde), er det svært liten sjanse for å bli smittet av den. Foreløpig er fugleinfluensaen en dyresykdom som helsemyndighetene ikke regner med skal føre til dødsfall i Norge. Viruset må først endre seg til å kunne smitte mellom mennesker for at den skal kunne bli en pandemi.

Forberedt
Planen som ble presentert torsdag, tar altså for seg et tenkt tilfelle. Foreløpig har helsemyndighetene har kjøpt inn 1,4 millioner pakker med influensamedisinen Tamiflu, til behandling av alle syke samt forebygging hos noen kritiske grupper. Planen er å kjøpe inn vaksine til hele befolkningen i tilfelle en pandemi. Men siden viruset ennå ikke eksisterer, kan man heller ikke lage vaksine mot det.

- Infeksjonsvirus endrer seg hele tiden. Derfor må vi vente til vi vet hva som gir influensa-pandemi før vi kan lage vaksine, sa direktøren for Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen, under pressekonferansen.

Stene-Larsen svarte tidligere torsdag på spørsmål fra TV 2 Nettavisens lesere. Du kan lese nett-treffet her.

Kriseplaner
Selv om en pandemi skulle ramme Norge, regner myndighetene med at ikke mer enn sju prosent av befolkningen vil være syke til enhver tid.

- Dette er mindre enn vanlig ferieavvikling. Likevel kan sektorer av samfunnet, og enkelte bedrifter, bli kraftigere rammet. Man bør derfor ha en beredskapsplan, sa Stene-Larsen.

Tidligere torsdag gikk helsedirektør Lars E. Hanssen ut og sa at mange kommuner mangler kriseplan. Lista over de slappe kommunene kan du ser her.

Administrerende direktør Larsen i Sosial- og helsedirektoratet sa under pressekonferansen at det er viktig at også andre samfunnsinstitusjoner lager planer for hvordan en pandemi skal håndteres.

- Dette er helsemyndighetenes plan, men også andre sektorer må tenke på en beredskapsplan slik at man kan opprettholde funksjoner som for eksempel politi, strøm og tele. I en slik situasjon vil mange være syke samtidig, og det kan bli mangel på kritisk nøkkelpersonell, sa han.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken