Gå til sidens hovedinnhold

13-åring får bli i kirkeasyl

Politiet vil ikke hente ut den 13 år gamle jenta som har søkt kirkeasyl i Greåker kirke i Sarpsborg. Presten sier hun får bli så lenge hun vil.

– Politiet kommer ikke til å hente jenta ut med makt, med mindre det oppstår helt prekære situasjoner med fare for liv og helse, og det ser det ikke ut til å gjøre i denne saken, sier politiadvokat Nina Kulberg til NRK.

Barnevernet prøver å finne alternative løsninger for plassering av jenta. Hun går ikke med på å flytte til et barnehjem i Tromsø etter at fostermoren, som hun har bodd hos siden hun var ett år, er blitt fradømt vergeretten.

Får bli
Prost Dag Mysen i Sarpsborg prosti sier at jenta får bli i kirken så lenge hun vil.

– Vi går ikke inn i saken i det hele tatt. Det er ikke vår oppgave. Det som er vår oppgave, er å ta til etterretning at jenta har gått inn i Greåker kirke og ønsker trygghet der. Den tryggheten gir vi henne så lenge det er aktuelt, sier Mysen.

- Har forsøkt alt
– Jeg har forsøkt alt. Barneombudet, Redd Barna. Kirkeasyl var siste utvei, sier 13-åringen til Nordlys.

Da politiet og barnevernet kom for å hente jenta forrige fredag, stakk hun av. Avisen skriver at 13-åringen siden har vært på rømmen inntil hun onsdag søkte tilflukt i Greåker kirke.

Nytt fosterhjem
Nord-Troms tingrett har bestemt at jenta skal ut av fosterhjemmet i Østfold og inn på barnehjem og senere i et nytt fosterhjem. De mener fostermoren har brutt sine forpliktelser og ikke lenger klarer å ta seg av jenta. Det er kommet flere bekymringsmeldinger fra blant annet jentas skole.

Jenta bodde i Tromsø sammen med fosterforeldrene og deres datter frem til 1999. Da fosterfaren omkom i en trafikkulykke, flyttet familien sørover.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene