13-åring utvises på prinsipp

Tirsdag sendes 13 år gamle Ashok ut av landet etter å ha vært asylsøker siden han var åtte. – Vi må statuere et eksempel, sier Utlendingsnemnda.

27.03.06 02:12

13 år gamle Ashok trives blant kameratene sine på Fjellhamar. Han koser seg hos fosterfamilien sin. Hjemme på Sri Lanka har han ingen foreldre. Bare en alkoholisert bestefar han ikke liker, til å ta vare på seg.

- Hver gang gråter jeg hele tiden. Hjertet mitt banker så forferdelig. Jeg vil jo helst være her, sier Ashok til TV 2 Nyhetene.

- I Norges interesse
Utlendingsnemnda står likevel på sitt.

- Det er fattet et lovlig vedtak om at han skal sendes ut, og det er hans familie som boikotter det. Det er i norske interesser å forhindre at lignende saker skjer i fremtiden. Det vil si at barn sendes fra foreldrene i håp om at de skal få opphold, sier nemnleder Unni Mette Vårdal i Utlendingsnemnda til TV 2.

Vedtaket vekker sterke reaksjoner, også blant regjeringspartienes politikere. Blant de som mener vedtaket er feil er Audun Lysbakken, nestleder i Sosialistisk Venstreparti.

- Feil
- Vi mener vi må ha en full gjennomgang av alle saker der barn har ventet i flere år på å få et vedtak. Før en slik gjennomgang har blitt gjennomført mener vi det er feil å sende ut barn alene, sier Lysbakken til TV 2.

Han får støtte av Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet. Han sitter i Stortingets kommunalkomité.

- Det er ikke god forvaltningsskikk å bruke ett enkelt barn til å statuere et eksempel. Det blir helt feil, sier han til TV 2 Nyhetene.

Stortingspolitikerne kan ikke gripe inn i Utlendingsnemndas avgjørelse. Mandag fattes det et endelig vedtak i denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.