*Nettavisen* Nyheter.

13-åring var lokkedue for fulle menn

Foto: MAGNE TURØY (Bergensavisen (BA))

Sammen med svigermoren skal hun ha tilbudt sex mot forskuddsbetaling til fulle menn.

13.03.12 15:25

- Jeg vil at de skal være triste og lei seg hele livet for det de har tvunget meg til å gjøre.

I den store menneskehandelssaken som går i Bergen tingrett i disse dager, har flere mindreårige jenter fortalt detaljert om hvordan de har blitt voldtatt og blitt giftet bort i svært ung alder.

Til sammen er det fire fornærmede i saken og seks tiltalte. Alle er rumenske statsborgere.

En ung rumensk jente forklarte i forrige uke hvordan hun ble solgt av sin egen familie og tvunget til å ha sex med sin ektemann som 11-åring.

13 år gammel hadde hun blitt giftet bort for penger hele tre ganger.

En 14 år gammel jente som vitnet i retten mandag, fortalte om lignende historier fra da hun var 13 år.

- Solgte «sex» i Berge
13 år gammel skal hun ha blitt solgt av sin familie for 10.000 euro og tvangsgiftet med en 15 år gammel gutt.

Ifølge tiltalen skal hennes svigerfamilie ha tvunget henne med seg til Sverige og Norge for å stjele, selge falske gullvarer og tigge penger. Hun skal også ha blitt holdt fast og tvunget til å ha sex med sin to år eldre ektemann.

Hun fortalte også om hvordan hun ble tvunget til å drive som «lokkedue» for fulle menn i Bergen og Stavanger. Metoden gikk ut på å se seg ut fulle nordmenn på byen.

- Sa vi likte dem
– Svigermoren min latet som hun samlet tomme flasker sånn at politiet ikke skulle legge merke til henne eller ikke skulle spørre henne om hva hun holdt på med, forklarte hun i et videoavhør som ble vist i retten.

Deretter fortalte 14-åringen om hvordan svigermoren fikk sin egen datter og svigerdatteren til å tilnærme seg dem.

- Vi var nærgående og sa at vi likte dem, forklarte hun.

Deretter tilbydde de seksuelle tjenester mot forskuddsbetaling. Da de hadde fått pengene, lagde de oppstyr, ropte om hjelp, og løp unna med pengene. Hun forklarte at de kunne få med seg alt fra 1000 til 5000 kroner. Pengene var det svigerforeldrene som fikk. Selv fikk de beholde 50 kroner.

I forrige uke fortalte en annen fornærmet, en jevnaldrende rumenske jente, at også hun har ble tvunget til å bruke den samme metoden av flere av de tiltalte.

– Hva skjedde om du ikke ville gjøre det?

– De slo meg. De sverget. De bannet. De truet med at de skulle gå fra meg.

– De truet med å gi meg tilbake til min far, og de hadde betalt 10 000 euro for meg og min far måtte da betale over 20 000 euro tilbake.

Etterlyst i hele Europa

Hennes 46 år gamle svigermor sitter nå tiltalt for menneskehandel og for å ha medvirket til voldtekt. Svigerfaren, som også har de samme alvorlige anklagene hengende over seg, er derimot tilbake i Romania.

- Han var reist tilbake til Romania før vi fikk tak i ham. Gjennom Europol har vi etterlyst ham i hele Europa, men vi har ingen utleveringsavtale med Romania, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til BA.no.

Dermed er sjansene store for at han aldri må svare for anklagene.

- Min far vil drepe meg

Om sin svigermor sier den nå 14 år gamle jenten følgende:

- Hun tvang meg til å ha sex. Tvang meg til å tigge. Tvang meg til å stjele. Hun slo meg. Sverget til meg. Holdt meg i beina i Romania. Hun fikk to kvinner til å holde meg i beina. Og jeg vil at hun skal bli straffet.

- Hvorfor holdt de beina fra hverandre? Hva var det som skulle skje?, vil avhøreren vite.

– Sånn at (?.) (Hennes daværende 15 år gamle ektemann red. anm.) kunne ligge med meg.

- Jeg skjemmes

14-åringen ble flere ganger under dommeravhøret svært oppbrakt.

- Respekt for disse menneskene kan jeg aldri ha i mitt liv! De har holdt meg i beina, de har tvunget meg til å stjele og tigge og ha sex! Jeg kan aldri ha respekt for disse menneskene! Jeg bryr meg ikke om dem, raste 14-åringen da avhøreren ymtet frempå om at opptakene skulle vises i retten og at det var en oppgave som måtte behandles med respekt.

I slutten av avhøret sa hun følgende.

- Jeg skjemmes. Jeg vil ikke fortelle mer. Jeg vil at dere skal straffe dem. Jeg vil at de skal være triste og lei seg hele livet for det de har tvunget meg til å gjøre..

Hun fortalte også at hun frykter at faren vil drepe henne hvis hun returnerer til Romania.

- Ja, hvis jeg går tilbake til min far, så skal han drepe meg. Hvis jeg ikke er jomfru, så skal han drepe meg. Det er derfor jeg er redd for å dra tilbake til dem. Jeg vet at de skulle drepe meg. Min far kommer ikke til å være glad i meg. Og for dette vil jeg at disse (hennes svigerfamilie red. anm.) skal bli straffet. For det er de som har gjort at jeg ikke kan være med min far.

14-åringen bor nå hos en fosterfamilie i Norge.

Det er satt av 55 dager til rettsaken som startet i forrige uke.

Les flere saker i Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.