RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

13-åringer bruker slankepiller

Sist oppdatert:
Stadig flere yngre jenter tyr til slankepiller for å gå ned i vekt. – Skremmende, sier prosjektleder ved Dopingtelefonen.

(SIDE2): - Vi ser en økende tendens av yngre jenter som bruker slankepiller. Vi vet ikke hva disse inneholder, men er det efedrin i slankemiddelet er det utrolig farlig på sikt, sier Margaret Tveitan, prosjektleder ved Dopingtelefonen, som er en gratis og anonym informasjonstjeneste for alle som har spørsmål om doping.

Siste nytt fra Side2.no: Sjekk forsiden akkurat nå

Tveitan påpeker at de jobber tett med blant annet Rustelefonen, og de ser alle en tendens blant yngre jenter som prøver kjappe løsninger for å gå ned i vekt.

- Vi har fått henvendelser fra jenter helt ned i 13-14-årsalderen som har tatt slankepiller, sier Tveitan.

Hun påpeker samtidig at de ikke får mange telefoner når det gjelder slankepiller, og at det heller ikke finnes noe statistikk. De er klar over økningen da Dopingtelefonen også samarbeider med helsepersonell som registrerer en økning i antall henvendelser om bruk av kosttilskudd og slankepiller.

- Det er skremmende, sier Tveitan.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Beslag hver dag
Kontorsjef Jon Aspelund ved Tollregion Oslo og Akershus opplyser til Side2 at det i løpet av januar og februar har vært 80 beslag av slankepiller.

- Det øker hele tiden, og det har det gjort de fire siste årene. Det er mest snakk om efedrin. Det øker med jevne mellomrom nå som netthandel blir mer og mer vanlig, sier Aspelund.

Han er bekymret for økningen, og påpeker at folk må rådføre seg med lege og ikke handle over nettet da efedrin er farlig.

- Det er et dopingmiddel og det blir anmeldt til politiet. Plutselig har man dermed politiet på døra.

Tollvesenet hadde 300 beslag av slankemidler inneholdende dopingmidler i 2007. Antallet tabletter var crka 33000 i fjor.

Legemiddelverket advarer mot ulovlige kosttilskudd som inneholder efedrin eller Ephedra-urt. Disse midlene finnes ofte i slankemidler som fås kjøpt på internett eller i butikker. De selges under navn som Therma Power, Ephedra 850, El Tigre og Stack.

Efedrin og Ephedra er sentralstimuelerende og reduserer apetitten. Virkestoffet har en rekke bivirkninger som søvnløshet, forvirring, økt puls og økt blodtrykk.

Produkter som inneholder efedrin og Ephedra er klassifisert som legemiddel og lovlig bruk krever resept fra legen. Folk som har brukt tilskudd med disse virkestoffene bør kontakte legen sin hvis de opplever bivirkninger.

(legemiddelverket.no)

Slanke før sommeren
- Vi synes det er leit at stadig yngre jenter starter med slankepiller. Vi synes det er unødvendig å bruke penger på det, og skulle ønske vi kunne hjelpe med mer forebyggende arbeid. Det skal en holdningsendring til for å gå ned i vekt – du går ikke ned med en to ukers kur. Det handler om å få mer trygghet på egen kropp.

Dopingtelefonen merker en økt pågang i vårsesongen når det gjelder henvendelser om både anabole steroider og slankemidler.

- Det øker både i Sverige og Norge, spesielt blant gutter som bare skal ta «en liten kur». Deretter er det en opphopning etter sommeren igjen, da kommer prisen man må betale.

Slankepiller som inneholder efedrin har virkning som nedsatt sult- og tretthetsfølelse. Bivirkninger er blant annet rastløshet, søvnløshet, hjertebank, avhengighet og skjelving på hendene.

Tveitan opplyser at efedrin er likt amfetamin strukturmessig. Unge som har ringt Dopingtelefonen har opplyst om lite behagelige bivirkninger etter bruk av slankepiller som søvnløshet, svimmelhet og urolighet.

Stort press
Tveitan synes det er vanskelig å si noe om hvorfor det er en økning av bruk av slankepiller blant unge.

-Det er et sammensatt spørsmål, og skyldes den globale fokuseringen på kropp. Det er tøft å stå imot. Det vi ser er at jenter slanker seg fordi de vil se ut som modellene på TV og i blader – man kan ikke unngå å se disse slanke jentene overalt.

Hun mener jenter som ikke er trygge på seg selv er mer mottakelige for å begynne å slanke seg. I tillegg kan det være snakk om litt tilfeldigheter, og hva slags miljø man frekventerer.

- Har man forankring eller et ståsted, som for eksempel det å hevde seg innen en idrett, er det greiere å stå imot presset.

Tveitan påpeker at for dem er det viktig å undervise personell som jobber mot ungdom, slik at de er mer skolert til å ta hånd om denne type problemer. I tillegg arbeides det med et mottak på Aker universitetssykehus for personer med langtidsproblemer etter bruk av blant annet anabole steroider.

Følg med på siste nytt innen helse her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere