Gå til sidens hovedinnhold

- 13-åringer sexpresses

13 år gamle jenter blir tatt bilder av under sexakten, mens gutter får bilder av avkledte jenter som vil ha sex med dem på mms.

(SIDE2): - Jeg har sett tendensen i flere år. Stadig yngre jenter tar kontakt med oss, sier Britt Bosness, daglig leder ved Krisesenteret for Ytre Helgeland i Sandnessjøen til Psykisk Helse.

Hun mener de unge jentene opplever sterkt press i dagens samfunn.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Det gjelder i forhold til utseendet, kroppsfokusering, sexpress og drikkepress.

Mange av de jentene som ringer til krisesenteret hun jobber ved har forhold til eldre gutter. Jentene har ofte blitt tatt bilde av mens de har sex, og etterpå brukes dette som pressmidler mot dem.

Motsatt i Oslo
Tenåringsjenter tar kontakt via sms og telefon, men de kan ikke bo på krisesenteret hvis dette ikke skjer i samråd med foreldrene. Nå har krisesenteret sett seg nødt til å lage et undervisningsopplegg om vold i nære relasjoner, hvor åttendeklassinger er målgruppa.

Oslo krisesenter har ikke hatt den samme økningen, men mener det i Oslo er organisert litt annerledes.

- Vi er nok litt for sentrale her i Oslo, sier daglig leder for Oslo krisesenter Inger-Lise Wamsness Larsen til Side2. Hun mener Osloungdommen heller tar kontakt med bydelen eller skolen.

- Det er nok mange som tar kontakt med helsestasjonen for ungdom også, sier hun. Ved Oslo krisesenter er ideen heller ikke å være et krisesenter for ungdom.

Tar hånd om voksne
- Våre kjerneoppgaver er å ta hånd om voksne som trenger det, ellers ligger andre tjenester under barnevernet, mener Wamsness Larsen.

Helsesøster Elisabeth Høglund Pettersen jobber ved Alna og Furuset helsestasjon i Oslo. Hun er skremt over utviklingen.

- Informasjonen går så raskt nå, og det er vanskelig for mange ungdommer å vite hvor grensen går.

Høglund Pettersen er også lærer ved en ungdomsskole i Oslo, og sier mange lurer på når de egentlig er klare for sex.

- Hvem er jeg? Når er jeg klar? Hvor skal jeg sette grensen for meg selv? Det er vanlige spørsmål som dukker opp hos ungdom, sier hun.

I sin jobb ved helsestasjonen opplever hun den omvendte problemstillingen som krisesenteret i Sandnessjøen.

- Det er jenter som sender avkledte bilder av seg selv til gutter. De sender bilder av nakne kroppsdeler og skriver at de vil ha sex med guttene. Guttene opplever dette som slitsomt og syns dette er et problem, fordi de ikke har lyst eller er klare.

P-piller og angrepille
Ved Alna og Furuset helsestasjon har de en overvekt av ikke-etnisk norsk ungdom, og det er gutter av utenlandsk opprinnelse som får sexmeldingene fra etnisk norske jenter.

- De som kommer hit med en slik problemstilling er ofte meget unge, og ikke sjelden er de født i 1993 eller 1994, sier Høglund Pettersen.

Ellers får helsesøsteren mange henvendelser om p-piller, ønske om angrepiller og mange jenter er redde for å bli gravide selv om de bruker prevensjon.

- Det er mange gutter som ønsker angrepiller til jentene sine, forteller Høglund Pettersen.

Det er også opprettet tre tilbud til jenter mellom 12-25 år i Norge, kalt «Jentevakta». De har også økning i antall henvendelser.

«Jentevakta» fins per dags dato i Trondheim, Drammen og Brønnøysund.

«Jentevakta» er en krisetelefon for deg som:

- er jente i alderen 12 til 25 år

- har et eller annet problem der du ikke tør, eller ikke finner det naturlig å henvende deg til noen du kjenner for å snakke

- blir, eller har blitt utsatt for mer alvorlige problemer som mobbing basert på kjønn, psykisk eller fysisk mishandling, eller voldtekt

Åpen telefon 73 52 10 00 mandager og torsdager kl. 19-22.

Her finner du nettsiden til Jentevakta

Om du er usikker på hvor du kan henvende deg så ta kontakt med helsetjenesten i din bydel eller helsesøster på skolen din.

Her er oversikten over alle helsestasjonene i Oslo

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021