13 kvinner vitner mot voldtektstiltalt politimann

Tingretten i Hokksund

Tingretten i Hokksund Foto: Kai Hakvåg (Bygdeposten)

Skal ha misbrukt stillingen i flere år for å skaffe seg sex.

12.01.10 08:51

MODUM: Mens han etterforsket en mann for vold og trusler, skal politimannen ha innledet et seksuelt forhold til kvinnen som leverte anmeldelsen, skriver Bygdeposten.

Dette er blant punktene i den svært alvorlige tiltalen Spesialenheten for politisaker har tatt ut mot den tidligere fungerende lensmannen i Modum.

Det mest alvorlige tiltalepunktet gjelder voldtekt av to kvinner mens disse var bevisstløse eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen. Når det gjelder den ene kvinnen skal dette ha skjedd to ganger.

Mange kvinner
Til sammen inneholder tiltalen navn på 11 kvinner som politimannen skal ha møtt gjennom jobben, og som han deretter skal ha gjort ulike seksuelle tilnærmelser overfor. Fire av disse kvinnene skal han ha hatt seksuell omgang med. Andre skal ha takket nei.

Når det gjelder den ene av de to kvinnene politimannen er tiltalt for å ha voldtatt, legger ikke tiltalen til grunn noen sammenheng med tiltaltes jobb som politimann.

Til sammen listes 13 kvinner opp som fornærmede i tiltalebeslutningen. Alle er forventet å vitne i den kommende rettssaken. Det opplyser juridisk rådgiver Guro Kleppe hos Sjefen for spesialenheten for politisaker til Bygdeposten.

Fikk toppjobben
Tiltalte har jobbet ved Modum lensmannskontor i mange år i ulike stillinger. Da lensmann Halvor Hartz fikk permisjon for å reise til Afghanistan på jobboppdrag høsten 2007, ble den nå tiltalte politimannen betrodd stillingen som fungerende lensmann ved kontoret.

Den posisjonen hadde han fram til han ble suspendert av ansettelsesrådet i Nordre Buskerud politidistrikt 3. juli i fjor. Da hadde han nylig varslet at han ville slutte som lensmann for å gå over i en ny stilling i politidistriktet.

Suspensjonen ble ilagt etter at den fungerende lensmannen mandag 29. juni i fjor ble pågrepet og siktet av Spesialenheten for politisaker. Siktelsen lød på grov uforstand i tjenesten og misbruk av stillingen for å skaffe seg sex.

Saken vokser
Sakens opprinnelse skal ha vært en anmeldelse av politimannen fra én av de fornærmede kvinnene i saken. Tidlig i etterforskningen i fjor sommer ble navnene til ytterligere to kvinner koblet inn. Etter hvert vokste saken, samtidig som Spesialenheten ble forsiktig med å gi ny informasjon til pressen.

I slutten av oktober opplyste advokat Halldis Winje, ved Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Oslo, at saken var ferdig etterforsket og oversendt Sjefen for Spesialenheten på Hamar, som har statsadvokatkompetanse.

Først 30. desember ble tiltalebeslutningen skrevet ut og undertegnet av Sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus. I går ble tiltalen offentliggjort.

Rettssaken er berammet til perioden 4. til 25. mars i Eiker, Modum og Sigdal tingrett i Hokksund. Aktor i saken er juridisk rådgiver Guro Kleppe ved Sjefen for spesialenheten for politisaker.

Denne saken er levert av Bygdeposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.