RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(SCANPIX)

1.3 millioner nordmenn på trygd

Sist oppdatert:
Over en million nordmenn lever på trygd. I Notodden er nesten halvparten av alle innbyggerne avhengig av økonomisk støtte.

Ordfører Bjarne Bakken (Ap) i Notodden forklarer eksplosjonen i antall trygdede med at byen ikke taklet nedleggelsen av hjørnestensbedriftene på slutten av 80-tallet.

Havnet på sosialen
- Plutselig var både Hydro og Tinnfoss borte, og da ble hverdagen tyngre. Noen fikk seg nye jobber, mens andre havnet på sosialen, sier Bakken til TV 2.

Han mener mange av beboerne som går på trygd kunne ha fått seg jobb dersom de sto på hardere.

- Når det kommer en trygd inn på kontoen din hver måned, er det nok lett å forholde seg passiv, sier han.

Spår eksplosjon
Jens Brunstad, som er i professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøygskolen i Bergen, spår en trygde-eksplosjon i årene fremover.

- De store årskullene som ble født etter krigen når snart pensjonistalderen. Da vil tallet på trygdede som i dag er 1.3 millioner, øke dramatisk, sier Brunstad.

- For tøft arbeidsmarked
I kveld møttes politikerne til debatt om saken i TV 2s Tabolid.

SV-leder Kristin Halvorsen refset regjeringen for å ha skapt et knalltøft arbeidsmarked, og påpekte at tallet på uføretrygdede har steget med 30.000 de fire siste årene.

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) svarte med at sykefraværet har gått kraftig ned under hans periode, og la til at han har fått gjennomslag for forslaget om å slå sammen trygdekontoret, sosialekontoret og aetat.

- Det kaller jeg gjennomslagskraft, fastslo Høybråten.

Frps Siv Jensen argumenterte for at det må stilles krav til friske mennesker som unødvendig mottar støtte slik at man kan hjelpe dem som virkelig trenger det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere