RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

1,4 millioner kan bli syk av drikkevann

Vi har ikke så rent drikkevann som vi tror.

(iBergen.no) Høsten 2004 ble rundt 5000 mennesker i Bergen smittet med mageparasitten giardia etter at kloakk rant ut i en drikkevannskilde. Fremdeles er flere hundre av de smittede syke og noen sliter med alvorlige helseproblemer som blant annet kronisk utmattelsessyndrom.

Nå viser det seg at 1,4 millioner nordmenn har vann som kan inneholde sykdomsfremkallende parasitter. En undersøkelse utført av forskere ved Norges Veterinærhøyskole, viser funn av giardia-parasitter i nær 20 prosent av de 147 undersøkte vannkildene, skriver NRK Hordaland.

Til tross for at vannverkseiere og myndighetene siden slutten av 90-tallet har visst at klor ikke kan stanse parasittene, er det eneste rensemetode ved mange av de største vannverkene. I rapporten som ble lagt frem etter utbruddet i Bergen, slo utvalget fast at utbruddet kunne ha vært unngått dersom Bergen kommune hadde fulgt regelverket som gjelder for drikkevann.

- Risikoen for at det kommer nye vannbårne epidemier i Norge er nok absolutt til stede, for alt for mange anlegg er for dårlige når det gjelder råvannskvalitet og sikkerhet gjennom to barrierer slik de skal ha i henhold til forskriftene, sier assisterende fylkeslege i Hordaland, Svein Hindal til NRK.

Nå mener Hindal at både Mattilsynet og sentrale politikere bør legge press på kommunene og vannverkseierne for at forbrukerne skal få rent drikkevann.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere