RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

150 evakuert etter jordras

Sist oppdatert:
Plutselig raste tonnevis med jord og stein mellom husene til Ivar Tho og Åge Jørgensen.

Tre boligeiendommer er tatt av ras på Otta, og rundt 150 personer ble evakuert etter rasene. Ivar Tho er glad han reddet seg ut av huset, men sier til lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen på nett at han nå frykter at huset skal bli ødelagt.

Les også Frykter at E6 skal rase ut

Det er gått flere jordras i Nord-Gudbrandsdal. Ved Steindalsveien på østsiden av E6 like nord for innkjøringen til Otta gikk det første raset ved 03-tida natt til fredag. Et nytt ras gikk ved 07-tida. Ved 08-tida ble det meldt om et ras ved Nordre Einangen sør for Otta.

Se bildekarusell nederst i saken.

Geologer var fredag i området og vurderte rasfaren. Konklusjonen er at de som bor nærmest rasområdet ikke kan vende hjem i dag, skriver gd.no. Når de andre kan vende hjem er foreløpig ikke klart.

Mer informasjon om rasene og evakuering på Sel kommunes nettsider.

Tre boliger tatt av ras
Rundt 150 personer ble evakuert fra mellom 40 og 50 boliger etter et rasene ved Steindalsveien øst for E6 på Otta. Her ble tre boligeiendommer tatt av raset. Det er omfattende materielle ødeleggelser, men ingen er savnet eller skadet. Det er fortsatt rasfare.

- Raset er rundt 50 meter bredt og 300 meter langt, uttalte operasjonsleder Edmund Toftehagen ved Gudbrandsdalen politidistrikt til Nettavisen tidlig fredag morgen. E6 er stengt på stedet.

235034

Frykter nye ras
- Det går stadig nye ras, og det er umulig å si når folk kan flytte tilbake. E6 kommer til å være stengt en god stund, sier innsatsleder Rolf Nysæter, politibetjent ved Sel lensmannskontor, til Nettavisen klokka 08.30.

Han bekrefter at ingen er skadet eller savnet etter raset.

Politiet frykter også ras i et område mellom Sjoa og Otta ved fylkesvei 418. Her er en gård truet av ras, men det er ikke folk på gården nå.

- Jeg vil oppfordre folk om å lytte på radio og se på kommunens internettsider, sier Nysæter.

Det er sprekker i veibanen på E6 like opp for Dombås sentrum. Tre bolighus i området ved jernbanebrua blir evakuert, skriver gd.no.

Det var ved 03-tiden politiet i Gudbrandsdalen fikk melding om jordraset ved Steindalsveien øst for E6 ved innkjøringen til Otta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vekket av brannvesenet
- Vi lå og sov da raset gikk. Brannvesenet kom og vekket oss ved fem-tida. Evakueringen gikk greit. Nå er ungene plassert hos besteforeldre, mens kona og jeg er på jobb. Så får vi bare se når det er mulig å flytte hjem igjen, sier en av de evakuerte Kolbjørn Rusten (45) til Nettavisen.

Hans eiendom er ikke berørt av raset, men ligger bare 300-400 meter unna.

Syver Einangen på gården Einangen sør for Otta fikk raset rett utenfor stuevinduet ved 07-tiden fredag morgen.

- Det er veldig mange år siden det har gått ras her, sier Einangen til gd.no.

- Mildvær og snøsmelting

- Det er en veldig sammensatt årsak til disse rasene. Vi har hatt en langvarig periode med mildvær både dag og natt, kombinert med mye snø i fjellet og at det ikke er noe tele i grunnen. Sannsynligvis var det også en god del høstnedbør som hadde gjort jordsmonnet mettet fra før, derfor blir vanntrykket formidabelt overalt, sier plan- og beredskapssjef Ola Næprud i Sel kommune til Teknisk Ukeblad på nett.

Flom- og skredfare
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder fredag om stor eller økende vannføring i de fleste vassdrag i de flomutsatte områdene i Buskerud, Hedmark, Akershus, deler av Oppland og langs Glomma i Østfold. NGI melder om økt fare for skred i bratte dalsider.

- 100 meter lang sprekk i veibanen

Ved Dombås sentrum ble flere boliger evakuert etter at det ble oppdaget store sprekker i E6.

- Det er oppdaget en rundt 100 meter lang sprekk i veibanen. Sprekken er to-tre centimeter bred, sier lensmann Anders Torvik ved Dombås lensmannskontor til tv2nyhetene.no.

Les mer og se video på tv2.no

Se oppdaterte veimeldinger her (Statens vegvesen)


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere