150 evakuert i Nord-Trøndelag

Tilsammen 150 personer er evakuert i kommunene Verran, Verdal, Flatanger, Overhalla og Steinkjer i Nord-Trøndelag på grunn av flom og ras. Se bilder her.

31.01.06 16:23

Det er så langt ikke meldt om personskader, mens det til dels er store materielle skader blant annet på veier og broer. Politiet har gjennomført evakuering av mennesker enn rekke steder og frykter flere ras i de flomrammede områdene. Enkelte steder er helikopter benyttet i evakueringen.

Voldsom vannføring
Den foreløpig siste evakueringen var i Verran kommune rundt klokka 15. Her ble 10-20 personer i 10 boliger like ved Ressemelva evakuert på grunn av den voldsomme vannføringen.

Tre bedrifter evakuert

Mellom klokka 12 og 13 ble 100 personer ved tre bedrifter i Follafoss sentrum i Verran kommune evakuert.

- Dette er bedrifter som ligger tett inntil elva. Elva går gjennom sentrum og graver bort brua, sier stabsjef Geir Ove Heir ved Nord-Trøndelag politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Heir forklarer at Follaelva har stor vannføring, og stiger flere centimeter i timen. Lenger opp i det regulerte vassdraget har Nord-Trøndelag Energiverk vært nødt til å slippe ut en del vann fra en demning på grunn av nedbørsmengdene. Ettersom vannet det er tappet fra er delvis islagt, frykter man at store isflak skal komme ned i sentrum med vannmassene.

Tre gårder evakuert
I Ulvilla i Verdal er sju personer evakuert fra tre gårder etter et større jord- og skogras.

Raset gikk ved Storstadbakkan og stoppet like ved tre gårder som ligger øst for Vuku sentrum, skriver Trønder-Avisa i sin nettutgave. Evakueringen skjedde med et SeaKing-helikopter. Det er fare for nye ras, ifølge politiet.

Hus tatt av flommen
I Flatanger kommune vest for Namsos ble et bolighus tatt av flom i formiddag. Lauvsneselva tok også med seg ei trebru. Flere hus i området er evakuert, skriver Trønder-Avisa.

Evakuerte sykehjem
I Overhalla kommune ble 24 personer evakuert fra Overhalla sykehjem like ved elva Namsen. Det skal være fare for at sykehjemmet skal rase ut. Geologer er nå på befaring på stedet.

Nord-Trøndelag politidistrikt opplyser ved 16-tiden tirsdag at cirka 18 personer fra Sivilforsvarets fredsinnsatsgruppe er kalt inn og bistår politiet.

Er du rammet av flommen? Send dine bilder til vaktsjef@nettavisen.no eller til 1984 (kodeord «natips»)

Rekorder
Den kraftige nedbøren har gitt nedbørsrekorder en rekke steder i Trøndelag, melder adressa.no.

Både Hegra (87,4 millimeter), Overhalla (82,8), Namdalseid (81,9) og Verdal (67,9) har satt ny døgnrekord uansett måned, mens Trondheim har opplevd sitt våteste januardøgn på 74 år.

Ekstremregnet over Trøndelag det siste døgnet har ført til en flom av nedbørsrekorder.

Trondheim med 48,0 millimeter har registrert sin største januarnedbør siden 28. januar 1932. Da falt det 50,6 millimeter nedbør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.