*Nettavisen* Nyheter.

150 spydde på kristenfest

Til tross for rusfritt arrangement, endte rundt halvparten av de 300 ungdommene på Kristent Felleskap sin nyttårsfestival opp med hodet i toalettskålen.

- Her har det ikke vært alkohol med i bildet i det hele tatt. Dette hadde vi ikke regnet med og det ble så absolutt den verst tenkelige avslutningen å festivalen, sier ungdomsleder Leif Ivar Haaland ved Kristent Felleskap til TV 2 Nettavisen.

Ungdommene var samlet i Kristent Felleskap sine lokaler i Bergen fra 28. desember til 1. januar. Her skulle de hylle Jesus, danse, rocke, høre på musikk og feire nyttårsaften. Men får minutter ut i det nye året begynte marerittet.

- Mange begynte å spy og var dårlige. De var varme og flere fikk feber, forteller ungdomslederen.

- Verst tenkelig dag
I løpet av de neste timene ble flere og flere syke. Ifølge Haaland ble til sammen 80 ungdommer syke i løpet av det første døgnet.

- Festen fortsatte som planlagt, men vi skilte de syke fra de friske. Men på morgenkvisten forstod vi at det var blitt skikkelig stort. Om lag halvparten av alle som var på festivalen ble syke, sier Haaland.

Til sammen har rundt 150 ungdommer blitt rammet av spysyken.

- Det var den verst tenkelige dagen at noe slikt kunne skje. Det var en kjempefest og høy stemning. Rundt midnatt ble det selvsagt mye klemming. Så det var nok ikke så rart at smitten skjedde fort, forteller Haaland.

- Vanlig omgangssyke
Tirsdag sendte Bergen kommune ut en presseorientering hvor de opplyser om at ungdommene trolig ble smittet av et såkalt «Norovirus», en ganske normal, men ubehagelig, omgangssyke. Den smitter svært rakst og er ikke farlig med mindre man lider av andre sykdommer.

Ved Kristent Felleskap tok man straks affære da man skjønte hva som var i ferd med å skje.

- Vi mobiliserte sykepleiere og lege, samt kontaktet infeksjonsoverlegen ved Haukeland universitetssykehus. Vi fikk utstyr og medisinsk assistanse fra sykehuset. Vi fikk også varslet alle pårørende og fortalt om hva som hadde skjedd, forteller Haaland til TV 2 Nettavisen.

Mattilsynet fikk raskt avklart at det ikke dreide seg om mat- eller vannforgiftning. Nå venter frimenigheten i Bergen svar på prøvene fra de syke for å få endelig svar.

Innlagt på sykehus
To av ungdommene, en gutt og en jente, ble sågar sendt til Haukeland for behandling.

- Vi vurderte dem som så dårlig at vi ønsket å innlegge dem. De hadde nok gjerne sovet litt lite og var slitne etter festivalen. Jenta ble utskrevet mandag, mens gutten ble liggende en dag ekstra, sier ungdomslederen.

I tillegg ble 15 tilreisende ungdommer holdt tilbake i Bergen en ekstra dag, da menigheten ikke ønsket å ta sjansen på en lang busstur hjem.

- Vi måtte lage en provisorisk sykestue for dem. De ble godt tatt vare på med nok væske og febernedsettende. Sykepleiere, leger, ungdomsledere og andre har gjort en kjempeinnsats så slik sett var det godt å se at apparatet fungerte, sier ungdomslederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag