RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

152 omkom i veitrafikken i fjor

DØDSULYKKER: Statens vegvesen har talt opp 152 dødsulykker på veiene i løpet av 2014. I august omkom en person etter kollisjon mellom personbil og lastebil ved Kvam nær Steinkjer.
DØDSULYKKER: Statens vegvesen har talt opp 152 dødsulykker på veiene i løpet av 2014. I august omkom en person etter kollisjon mellom personbil og lastebil ved Kvam nær Steinkjer. Foto: Terje Næss (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det er møte- og utforkjøringsulykkene som dominerer.

152 personer mistet livet på norske veier i 2014. Det er 35 færre enn i 2013 og det nest laveste tallet på over 60 år, ifølge Statens vegvesen.

- En tragedie bak hvert tall

- Vi er selvsagt glade for nedgangen. Men dette er mer enn tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, venner, kolleger og lokalsamfunn, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen ifølge en pressemelding.

Det er spesielt andre halvår i 2014 som har dratt ned ulykkesstatistikken. Siden juni har alle måneder hatt til dels markant færre trafikkdrepte i forhold til året før. I første halvår i år mistet 76 livet i trafikken mot 73 i fjor, mens 76 omkom i årets seks siste måneder mot hele 114 i 2013, ifølge Statens vegvesen.

Analyserer ulykkene

- Vi arbeider nå med å analysere ulykkene. Det er møte- og utforkjøringsulykkene som dominerer med hele tre av fire trafikkdrepte. Vi ser også at flere eldre trafikanter – fra 65 år og oppover – omkommer enn tidligere. Denne aldersgruppen utgjør 30 prosent av de omkomne i trafikken, sier Brandtsegg.

40 prosent uten bilbelte

Manglende bruk av sikkerhetsutstyr en direkte medvirkende dødsårsak i mange ulykker.

- Mens over 90 prosent av alle i bil bruker bilbelte, er det over 40 prosent av de omkomne som ikke har brukt bilbelte. Vi vet at bilbelter er livredder nummer én i trafikken. Men likevel er det ubegripelig mange som tar det fatale valget med å ikke klikke beltet på plass, sier hun.

TABELL: Se månedstallene for 2013 og 2014 her.

Antall drepte i veitrafikken | Create infographics


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere