RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

16 år og vanekriminell

Sist oppdatert:
Til tross for sin unge alder betegner politiet gutten som en «gjenganger». Nå er han tatt igjen.

(iBergen.no) Gutten, som nylig fylte 16 år, har en lang rekke straffbare forhold på samvittigheten. Mange av dem ble begått mens han ennå var under den kriminelle lavalder på 15 år.

Politiet vil fengsle
Torsdag fremstilles han for fengsling i Bergen tingrett, siktet for tyverier av små verdier, samt tyveri fra flere bil og trusler mot en vekter.

- Denne saken vil jeg helst si minst mulig om, sier politijurist Trond Høvik til iBergen.no.

Truet med kniv
For snart et år siden forsøkte 16-åringen å rane Rema 1000 på Wergeland. Maskert og med plastposer på hendene, truet han betjeningen med kniv. Mens han viftet med kniven sa han til en kvinnelig butikkansatt:

- Skynd deg, du har ti sekunder på deg før jeg...

Bare to uker tidligere hadde han stjålet 850 Flax-lodd, 25 rusbrus, en sekspakning med øl, 40 rensekort for bankterminaler og sju bank- og medlemskort fra en Spar-butikk på Tysnes. Han tilsto begge forholdene i Bergen tingrett i fjor sommer og fikk en betinget dom på ni måneder, under forutsetning at han ikke rømte fra barneverninstitusjonen han bodde på.

«(...) Det er generelt sett ønskelig at unge mennesker unngår å sone i fengsel.» skrev tingretten i dommen mot ham.

12 år og ransmann
Allerede som 12-åringen begikk gutten sitt første ran. Fram til han fylte 15 skulle han få erfaring med ytterligere sju knivran. Samtlige forhold ble henlagt på grunn av guttens lave alder. At han nå risikerer å bli satt bak lås og slå, skremmer gutten.

- Han er redd for å komme i fengsel. Men samtidig er dette dessverre noe som er koblet til en form for spenning også. Jeg tror det vil være verre for samfunnet om han nå blir satt i varetekt, der han kan møte andre innsatte. Fengselet kan fungere som en forbryterskole og for ungdommer som ham, som gjerne ser opp til de litt eldre, er det ikke bra å møte kriminelle som har det bra selv om de er i fengsel, sier 16-åringens forsvarer, Trond Christiansen.

Unge i fengsel
Dersom retten beslutter å varetektsfengsle ham, er det ikke første gang en 16-åring blir satt i varetekt i Bergen fengsel. Og senest i går ble en 17-åring fengslet av Nordhordland tingrett i fire uker for diverse tyverier.

Christiansen mener hans klient vil ha større nytte av å få en ny sjanse hos barnevernet.

- Jeg tror det er håp for ham, for han er en godt likt gutt som er flink til å tenke og ser forskjellen på rett og galt. Håpet er at barnevernsoppfølging vil få ham til å se lyset, sier Christiansen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere