RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

16-åringer får stemmerett

Sist oppdatert:
Regjeringen vil gi 16-åringer stemmerett ved lokalvalget i 2011.

(YEYE): I morgen legger regjeringen frem en stortingsmelding om lokaldemokratiet i Norge. I den sier regjeringen at den ønsker at flere ungdommer skal ta i bruk stemmeretten. Et av virkemidlene er at man skal ha stemmerett fra det året man fyller 16.

Fra 2011
Kommunal- og regionaldepartementet åpner for forsøk med stemmerett for 16-åringer i flere kommuner allerede ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011.

- Den viser at lokaldemokratiet står sterkt i Norge, men at en gruppe deltar for lite i de lokale bestemmelsene. Det er ungdom. Vi ønsker at ungdom skal engasjere seg sterkere, også ved valg, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NTB om den nye meldingen.

Senterungdommen sier nei
Yeye har tidligere i år skrevet om lederne for Sosialistisk Ungdom (SU) og Unge Venstre, som begge krevde at 16-åringer skal få stemmerett. Men Meltveit Kleppas eget ungdomsparti er sterkt uenig i hennes vurdering av norsk ungdom.

Les hele saken: Krever stemmerett for 16-åringer

- Jeg tror det vil bli veldig vanskelig for ungdom å skulle ta avgjørelser innenfor områder som eldreomsorg, samferdsel og kultur. Ungdom har så mye annet å tenke på, i forhold til skole-, jobb- og karrierevalg. Dessuten kan man jo velges inn når man blir 18, sa Senterungdommens leder, Christina Ramsøy til Yeye i mars.

- Men ungdom kan jo i dag straffes etter norsk lov, men ikke selv være med på å velge hvilke lover som skal gjelde. Er det ikke en logisk brist i det?

- Nei, jeg mener det blir helt feil å vurdere stemmerettsalderen ut ifra hva som er den kriminelle lavalderen. Det at du blir dømt, skjer på grunn av en handling du selv forårsaker. Å skulle være med i det politiske liv handler om at man skal kunne være et ombud for folket, og det vil kunne bli vanskelig for ungdom under 18 år, svarte Ramsøy.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere