*Nettavisen* Nyheter.

16 døde av astmamedisin

Tre ulike astmamedisiner har tatt livet av 16 personer i USA. Medisinen brukes i Norge.

18.05.06 14:34

(SIDE2): Tre helt vanlige astmamedisiner står bak flere dødelige astmaanfall i USA. Nå krever de amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA) at medisinene får en advarsel på pakningen, melder Aftonbladet.

Populære medisiner i Norge

De tre astmamedisinene av merkene Serevent, Seretide og Foradil er noen av de mest populære astmamedisinene også i Norge.

- Dette er såkalte steroidmedisiner som brukes av mange astmatikere i Norge, sier rådgiver i Norges Astma- og allergiforbund, Helle S.Grøttum til Side2. Hun mener at medisinene ikke er farlige så lenge de brukes i henhold til råd fra lege.

- Det er mye farligere å ikke behandle astma enn å bruke disse medisinene, sier hun.

Ikke farlig om det brukes riktig

- Vi føler ingen uro for at vi skal få lignende tilfeller i Norge, sier avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. Han mener disse astmamedisinene brukes på en annen måte i Norge, slik at det ikke utgjør fare.

- Det som skjedde i USA var at disse menneskene brukte denne typen astmamedisin alene. De skal egentlig brukes i kombinasjon med et betennelsesdempende legemiddel til inhalasjon. Brukt alene kan disse astmamedisinene føre til alvorlige astmaanfall, sier Madsen.

Les mer om helse, trening og velvære her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.