En 17 år gammel russisk statsborger er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale etter at det ble funnet en bombelignende gjenstand i Oslo. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag.

– Vi vet ikke ennå om han hadde tenkt å gjennomføre et angrep, men i lys av funnet og det vi vet om hans bakgrunn er det all grunn til å etterforske saken, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

Den bombelignende gjenstanden var en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial. Det er uklart om flere personer var involvert.

PST kjenner til den unge russiske mannen fra forebyggende arbeid. 17-åringen hadde status som asylsøker, og ga uttrykk for støtte til IS. Han kom til Norge sammen med familien sin i 2010.

LES MER: Ung mann siktet etter bombealarm i Oslo

- Guttestreker

Den siktede 17-åringen har søndag sittet i et fem og en halv timer langt avhør med PST, opplyser hans forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond.

Sigmond sier til Aftenposten at mannen ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen PST har tatt ut.

– Dette er en gutt som akkurat har fylt 17 år. Han er et barn. Han tar sterk avstand fra radikal islam, sier Sigmond til avisen.

Advokaten beskriver det som «guttestreker».

– Unge gutter finner på ting. Hvis du har sett litt på hva gutter driver med på YouTube, så blir det mer forståelig, sier Sigmond.

NRK: Flere hadde varslet PST om 17-åringens ekstreme holdninger

NRK har fått bekreftet identiteten til 17-åringen, som er bosatt et sted i Nord-Norge sammen med familien.

Flere kilder i lokalmiljøet sier at han som 15-åring begynte å vise sympati med ekstremistgruppen IS. Han skal også ha vært knyttet til en norsk fremmedkriger som senere dro til Syria, ifølge kanalen.

Flere personer rundt gutten sier de har varslet om bekymring for hans ekstreme holdninger, og at de varslet det lokale politiet. Etter det NRK kjenner til, gjennomførte lokalt politi bekymringssamtaler med gutten, og PST ble varslet. Ifølge kanalen, har 17-åringen har en åpen Facebook-profil, men uten særlige spor av ekstreme holdninger.

– Jeg har bare ventet på at det skulle smelle. Jeg har meldt fra om ham gang på gang, sier en som har kjent 17-åringen siden han kom til Norge.

PST oppjusterer trusselnivået

PST oppjusterer trusselnivået i Norge for en to måneders periode, fra «mulig» til «sannsynlig».

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er sannsynlig at et angrep kan gjennomføres i Norge i år.

– Det er sannsynlig at angrepene de siste årene i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper smitteeffekt også i Norge hos personer med islamistiske sympatier. Demonstrasjoner av hvor enkelt slike angrep kan gjennomføres gjør at andre kan se at det er mulig å gjennomføre noe lignende, sier Bjørnland på pressekonferansen.

Bjørnland sier videre at det er en forsiktig oppjustering av trusselbildet, og hun understreket at det gjelder for en to måneders periode.

– Det har sammenheng med det uavklarte vi ser i forbindelse med den siste saken, men også utviklingen internasjonalt og det vi har sett i Sverige, sier Bjørnland på pressekonferansen søndag.

Fikk tips

Politiet fikk tips fra publikum om 17-åringen, som oppførte seg mistenkelig. Politiet rykket ut og pågrep den unge mannen.

Deretter ble det satt opp sperringer rundt området. Bombegruppa ankom senere stedet og uskaddeliggjorde gjenstanden. Det skal ha vært snakk om en boks på rundt 30 x 30 centimeter.

Den russiske 17-åringen er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale etter straffelovens paragraf 142, som går ut på ulovlig befatning med eksplosivt materiale.

– Det er ikke avklart om han har vært alene om forholdet han er siktet for, sier Aalling.

Bjørnland får spørsmål fra pressen om politiet avverget et terrorangrep i Norge.

- Det er for tidlig å si. Det vil etterforskningen vise, svarer Bjørnland.

Politiet vurderer nye beredskapstiltak

Politiet vurderer nye beredskapstiltak etter at PST oppjusterte trusselnivået.

– Vi har allerede bebudet en ny konferanse med politimestrene mandag klokken 10. Fram til da skal vi studere denne trusselvurderingen, og så skal vi sammen med politimestrene vurdere om det er grunnlag for nye tiltak, sier beredskapssjef Knut Smedsrud i Politidirektoratet (POD) til NTB.

Søndag ble det kjent at PST oppjusterer trusselnivået i Norge for en periode på to måneder. Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland, er det sannsynlig at et angrep kan gjennomføres i Norge i år. PST holdt pressekonferanse søndag ettermiddag etter funn av en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo lørdag kveld og i lys av hendelsene i Stockholm.

– Jeg kan si at det er nettopp de samme vurderingene som vi gjorde oss på fredag, da vi iverksatte ytterligere sikkerhetstiltak med bevæpning av politiet noen steder, økt patruljering og økt tilstedeværelse og en oppfordring til økt årvåkenhet i forhold til disse type modusene, sier Smedsrud.

Etter angrepet i Stockholm fredag innførte politidirektoratet midlertidig bevæpning av politiet i de største byene og på Oslo lufthavn.