Gå til sidens hovedinnhold

17-åring dømt til ni måneders fengsel i bombesak

Ble motivert til å lage bomben på YouTube. Retten er overbevist om at tenåringen hadde til hensikt å eksplodere bomben i Oslo sentrum.

17-åringen som ble pågrepet i Oslo sentrum i april, med en bombelignende gjenstand, er dømt til ni måneders fengsel av Oslo tingrett.

Det kommer frem i dommen som Nettavisen har fått tilgang til. Tenåringen har hele tiden nektet for å ha gjort noe straffbart, men ble ikke trodd i retten.

Der forklarte han at han skulle detonere den bombelignende gjenstanden i skogen like ved der han bodde.

«Etter den samlede bevisførselen er retten overbevist om at XX (17-åringen) hadde i hensikt å eksplodere innretningen et sted i Oslo sentrum. Retten har i bevisvurderinga lagt avgjørende vekt på XXs kontaktnett og aktiviteter via Telegram og WhatsApp dagen før og samme dag som han ble pågrepet, at han ikke har forklart seg troverdig, og det faktum at han ble pågrepet på Grønland, med den eksplosive innretningen», heter det i dommen.

Der kommer det også frem at 17-åringen ble inspirert til å lage bomben på YouTube.

Les også: Tiltalt 17-åring søkte «Islamsk Stat» over 200 ganger på internett

Skuffet over vurdering

Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, la ned påstand om to års fengsel. Den nå dømte 17-åringen har sittet varetektsfengslet i nesten syv måneder, siden han ble pågrepet 8. april, dagen etter terroren i Stockholm hvor minst fem personer ble drept.

- Vi er skuffet over rettens vurdering over skyldspørsmålet. Vi konstaterer samtidig at retten har bestemt at min klients sak er betydelig mildere enn hva påtalemyndigheten tok til orde for i retten, sier tenåringens forsvarer Javeed Shah til Nettavisen.

- For min klient er mesteparten av dommen allerede ferdig sonet gjennom tiden i varetekt. Vi kommer til å gjøre en grundig vurdering om ankespørsmålet, sammen med klient og vergen. Dette får vi derfor komme tilbake til.

Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) rekonstruerte bomben og sprengte dem, noe de gjorde fire ganger, konkluderte de med at den hadde et begrenset skadepotensial.

Retten mener også det er skjerpende 17-åringen hadde til hensikt å påføre andre kroppsskade.

Les også: 17-åring siktet for terror i over fire måneder - tiltales for mildere bestemmelse

I formildende retning la retten vekt på at han ikke tidligere er straffet, at han lettet politiets etterforskning ved å gi dem brukernavn og passord til beslaglagt PC og mobil og at han samtykket til varetektsfengslinger. 17-åringens unge alder var også av særlig betydning.

17-åringen kommer fra Ingusjetia og er russisk statsborger. Han og familien kom til Norge i 2010 som asylsøkere.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Butangass og splinter

Ifølge dommen bestod bomben av en «en crème brûlée-brenner (lighter)», en 300 milliliter beholder med butangass og splinter fra et nettinggjerde.

«Lighteren var slik at den ble tent med et knappetrykk, og den kunne stå og brenne med flamme uten at en måtte holde i den. Lighteren var fylt med butangass fra gassbeholderen.

XX lagde innretningen ute bak garasjen, mot nettinggjerdet. Her teipet han lighteren til gassbeholderen. For å sikre at lighteren ble holdt på plass, klippa han ståltråd fra nettinggjerdet og tvinna denne utenpå teipen. Deretter klippa han biter (splinter) fra nettinggjerdet, bøyde dem og la dem inntil innretningen. Utenpå dette tok han en sort plastpose, og teipet det hele sammen», står det i dommen.

Tidligere har Nettavisen omtalt at PST fant våpenbilder av tenåringen, og at han har vært medlem av ulike ekstremistgrupper på appen Telegram Messenger. Det kom også frem at han har søkt opp «bombing» og «vantro» på internett.

PST mener også at tenåringen er muslimsk ekstremist, og tegnet et bilde av en ung radikalisert person i retten. 17-åringen har benektet å være ekstrem islamist.

På Telegram Messenger var han blant annet medlem av grupper med religiøst innhold. En av dem var «Vi lærer å drepe Kuffar (de vantro) i Allahs navn».

I retten kom det også frem at den nå dømte tenåringen hadde kontakt med forbindelser til den ekstreme islamistiske gruppen Profetens Ummah. I dommen blir profilerte Arfan Bhatti spesifikk nevnt, i tillegg til to andre personer.

Over 200 nettsøk på «Islamsk stat»

En politioverbetjent fra PST gjorde i retten rede for noen av de andre nettsøkene 17-åringe hadde gjort:

  • En islamsk stat.
  • Et terrorangrep i Storbritannia.
  • England angriper.
  • Kalifatet.
  • Muhajideen i Ungusjetia.

«Islamsk stat» var søkt opp 235 ganger, langt flere enn alle øvrige søk som er funnet på telefonen til 17-åringen. Totalt fant PSTs etterforskere 594 internettsøk i Google, hvorav 105 av dem er såkalte unike søk (enkeltvise søk), i perioden 7. desember 2016 - 8. april 2017.

Det er usikkert om påtalemyndigheten anker dommen.

Les også

John Arne Riise saksøkt og politianmeldt etter å ha tømt konto for 483.000

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin