RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

175 dager skolefri - ber om mer

(Privat)
Sist oppdatert:
Stadig flere foreldre tar ut barna fra skolen for å dra på ferie.

Snart er den ni uker lange sommerferien for landets skoleelever over.

Men ikke før skoleklokkene har ringt inn, kommer mange rektorer til å få permisjonssøknader med ønske om mer ferie på bordet fra foreldre.

Les også: - Barna kan ikke bare skulke

42 prosent
I Øystre Slidre har de sett seg lei på at denne praksisen bare øker i omfang.

Rektor Pål Lundby ved Øystre Slidre ungdomsskole forteller at de fire rektorene i hans krets opplevde situasjonen så alvorlig at de 3. november startet kartlegging av feriesøknadene.

- Resultatene for resten av året var at ved en skole søkte 25 prosent om fri til ferie, mens en annen skole fikk søknader fra 42 prosent av elevene, forteller han.

Han forstår at sydenferier lokker, men ber foreldre tenke seg godt om.

Barna har 190 skoledager i året, ifølge Utdanningsetaten, og disse bør utnyttes, mener Lundby.

- Elevene taper
- Til syvende og sist er det elevene som taper på at foreldrene tar de ut av undervisningen, sier rektor Lundby engasjert til Nettavisen.

Av hensyn til det tette miljøet i Øystre Slidre, vil han ikke koble søknadsresultatene til navngitte skoler.

- Men du kan gi avslag på søknader også?

- Ja, men det har jeg aldri gjort. Det blir jo et forferdelig skjønnsspørsmål. Skal jeg i hvert tilfelle kunne vurdere hvilke foreldrene som er i stand til å overta undervisningsansvaret og hvem som ikke er det?

- Innvilger over en lav sko
- I praksis innvilger vi over en lav sko, innrømmer han overfor Nettavisen.

Rent teoretisk kan uansett foreldrene gjøre som de vil:

- Hvis jeg vurderer at denne eleven vil tape for mye på disse 14 dagene, kan jeg avslå dette, men foreldrene kan likevel dra.

- Mye glipper
- Hvordan følges elevene opp i ferien?

- Vi har elever som ber om å få ta prøver før de drar – og spør om de har gått glipp av noe. Vi har elever som utmerket godt klarer seg i en uke eller to. Men vi har også elever som ikke har det bra. Men jeg føler det som en umulig oppgave å følge opp foreldrenes evne til å følge opp.

- Det gir uro og forstyrrelser i undervisningen, og mye må gjentas fordi det er elever som «ikke hørt/fått med seg».

Svært mye å spare
Nettavisens sjekk hos Norwegian, viser at en familie med to barn og to voksne, som vil til Malaga, sparer nær 10.000 kroner på å velge en annen uke enn høstferien uke 40.

- Har du forståelse for at dette også er et økonomisk spørsmål for en del familier?

- Ja visst, vi bor i en reiselivskommune, hvor mange ikke kan ta ferie i de vanlige ferieukene. På for eksempel Beitostølen har de ingen annen anledning til å ta ferie, så da kan man jo virkelig snakke om «velferdsgrunner», sier Lundby.

- Opp til kommunene
Nettavisen har også vært i kontakt med Utdanningsdirektoratet for å få en landsoversikt over hvor mange som ber om fri til ferie, men det fins ikke.

- Det er opp til skoleeierne, altså kommunene, å føre oversikt over dette. Det er ikke noe vi har, får Nettavisen til svar.

- Det som er nytt nå er at alt fravær skal føres på vitnemålet, men foreldrene kan søke om fritak i ti skoledager. Gjelder det også de 14 dagene de er på ferie, undrer Lundby, som ønsker seg et bedre permisjonsreglement.

Nettavisen har også tatt kontakt med Kunnskapsdepartementet for å få klarhet i dette.

- Ferie strykes som fravær
- Kvalifiserer det å få ja til en søknad om ferie i undervisningsåret til «gyldig permisjon», slik at fraværet kan strykes på vitnemålet (inntil 10 dager)?

- Ja, i grunnskolen fra 8. til 10. klasse er det slik. På disse trinnene er det slik at det er to grunner til å få fravær (inntil 10 dager) strøket fra vitnemålet, og det er helsegrunner og når det gis permisjon etter opplæringsloven § 2-11. I denne paragrafen heter det at kommunen etter søknad kan gi den enkelte elev permisjon i inntil to uker, når det er forsvarlig, sier Tom Marius Holen i departementet til Nettavisen.

- Det er derfor slik at dersom kommunen anser det som forsvarlig å gi en elev permisjon for å dra på ferie, så kan dette fraværet strykes fra vitnemålet.

For de eldre elevene gjelder ikke dette:

- I videregående opplæring er det imidlertid ikke slik. Her er ikke vilkåret om permisjon fra undervisningen oppgitt som grunnlag for å stryke fraværet fra vitnemålet. Dersom en elev i videregående opplæring tar ferie, vil denne tiden altså uansett bli stående på vitnemålet, sier Holen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere