18 år for pensjonist-drapsmann

Foto: (TV 2 Nettavisen)

I 1996 knivdrepte 34-åringen to pensjonister på 75 og 65 år på Dyrøy. Nå har lagmannsretten skjerpet straffen hans til 18 års forvaring.

13.01.04 14:51

Ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett, er minstetiden for forvaringsdommen etter drapene på Marstrander Gabrielsen (75) og Asbjørn Guttormsen satt til ti år.

I Asker og Bærum tingrett i mai i fjor ble mannen dømt til 16 års forvaring, med en minstetid på seks år. Dermed har lagmannsretten skjerpet dommen.

- Gruoppvekkende, i all sin råskap

Drapene på de to pensjonistene fant sted på Dyrøy i Sør-Troms 16. oktober 1996.

- Omstendighetene ved drapshandlingene er gruoppvekkende, i all sin råskap. Drapene grenser opp mot rovmord. Gabrielsen og Guttormsen ble tilfeldige terrorofre, natterstid i sine egne hjem, for tiltaltes ergrelse over at han hadde kjørt utfor med sin egen bil, og over at hans krav om utlevering av våpen, penger og bilnøkler ikke ble etterkommet. Gabrielsen, som var alene i sitt hus, blødde ihjel i sin seng med drapsmannen som tilskuer, heter det i dommen fra Hålogaland lagmannsrett i 1998.

Da ble mannen dømt til 18 års fengsel og sikring i inntil ti år.

Fare for ny forbrytelse

- Det er ingen tvil om at det foreligger en nærliggende fare for at tiltalte vil begå en ny alvorlig voldsforbrytelse dersom han ikke holdes i forvaring, heter det i anførselen fra påtalemyndigheten.

Borgarting er enig og skriver i dommen at det er fare for gjentakelse om mannen slipper ut igjen i samfunnet. I dommen skriver retten at det ikke virker på dem som om 34-åringen viser ”noen form for anger”.

- Han motivasjon for å bedre mulighetene for et normalt menneskelig samkvem, synes liten, skriver retten.

34-åringen soner for tiden ved Ila fengsel, forsvaring og sikringsanstalt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.