RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

18 trolig omkommet

(Foto: TV 2)
Sist oppdatert:
Rocknes-havariet har trolig kostet 18 mennesker livet. Redningsmannskapene har natt til tirsdag lett etter de 16 savnede - uten hell.

Store styrker fra politi, brannvesen, forsvaret, sivilforsvaret, Røde Kors, frivillige og ambulansepersonell har siden alarmen gikk ved 16.30-tiden mandag ettermiddag, jobbet på spreng for å finne eventuelle overlevende etter katastrofen.

- Vi må vel være såpass realistiske at vi må si at det er lite håp om å finne overlevende nå, sier skadestedsleder Annfinn Grydeland til TV 2 Nyhetene tidlig tirsdag morgen.

Tre reddet ut
Redningsmannskapene fikk nytt håp da tre filippinske sjøfolk ble hentet ut i live litt etter klokka 23 mandag kveld - nesten sju timer etter at lastebåten kantret.

Utover natta fortsatte man å dunke hardt i skroget for å forsøke å få kontakt med eventuelle andre overlevende inne i skroget. Men for hvert minutt som går, svinner håpet om å finne flere i live.

Det har ikke vært noen tegn til liv eller bankelyder fra andre steder enn der de tre personene ble funnet sent mandag kveld.

Dermed kan det virke som om de tre som ble reddet ut litt etter klokka 23, ble de siste som klarte seg.

- Fortsatt håp
Pressesjefen for Hovedredningssentralen for Sør-Norge, Anders Bang-Andersen sier ved 07-tiden tirsdag morgen at letingen fortsetter, selv om sjansene for å finne overlevende er små.

- Vi har et prinsipp om at man skal lete så lenge det er det minste håp om å finne overlevende, og enda litt lenger, sier han.

- Vi har fortsatt håp om å finne overlevende, det er derfor vi har fokus på skroget, og vi fortsetter også søket på havflaten etter de savnede, sa Bang-Andersen tidligere i natt

Redningsmannskapene har imidlertid en svært vanskelig jobb. Kaldt vær gjør at skroget er speilblankt på grunn av isen. Samtidig gjør det kalde vannet jobben nesten umulig for dykkerne.

Nederlendere på plass
Fem nederlandske ingeniører kom natt til tirsdag til havaristen. De skal gi redningsmannskapene råd om hvor i skroget de kan lage hull for å se etter eventuelle overlevende.

- De skal både se på hvordan vi kan holde skipet flytende, og hvor det er greit å skjære i skroget, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt til NTB.

I likhet med Bang-Andersen, fastholder Hillestad at de fortsatt ikke har gitt opp håpet om å finne overlevende. Men han erkjenner at håpet svinner raskt.

Oljevern
Etter å ha holdt seg i bakgrunnen mandag kveld for ikke å forstyrre redningsarbeidet, startet Kystverket sent mandag kveld en aksjon for å få opp oljesølet i området rundt "Rocknes" .

Skipet hadde 445 tonn tungolje, 67 tonn marin diesel og 21 tonn smøreolje om bord. Ifølge Kystverket har betydelige mengder olje havnet både i sjøen og på land, melder NTB.

Kystverkets overvåkingsfly skal tirsdag morgen få overblikk over området, mens kystvaktskipet KV "Ålesund" og diverse taubåter, arbeidsbåter og oljevernbåter vil bistå med legging av lenser, innringing og opptaking av olje fra sjøen.

Elleve personer er så langt reddet i live, mens to personer er bekreftet omkommet etter havariet. 16 personer er fortsatt savnet, blant dem den norske kapteinen om bord.

Blant dem som er reddet i live er åtte filippinere og tre nederlendere, ifølge Haukeland universitetssykehus. Disse skal bare ha fått mindre skader, og skal tirsdag morgen være i fin form, forholdene tatt i betraktning.

Ifølge Jebsens Management, rederiet som opererte "Rocknes" var det 30 personer om bord inkludert losen. 24 er filippinere, kapteinen og losen er norske, og tre nederlendere og en tysker var også om bord.

- Grunnstøting var årsaken

Ifølge Bergens Tidende skal grunnstøting ha vært årsaken til at "Rocknes" kantret.

Overlevende etter ulykken har fortalt til politiet og redningsmannskaper at båten skal ha skrapt borti bunnen eller et skjær. Dette skal ha skapt en stor flenge i skroget, og ballasttanken ble dermed revet opp.

Til slutt fikk skipet slagside og kantret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere