RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

19 evakuert etter jordras

Sist oppdatert:
Sivilforsvaret er satt inn og flere personer er evakuert etter store jordras i Nes i Buskerud.

Ingen personer er skadd eller meldt savnet etter flere jordras i Nes kommune i Buskerud natt til mandag. Heller ingen boliger er tatt etter at store jordmasser løsnet nord for Nesbyen, men en rekke boliger har fått kjelleren fylt med vann etter sterk nedbør.

Fem familier evakuert
- Vi har to større ras av betydning. 11 personer - to familier - er evakuert fra Smedsgården Hotell og åtte personer - tre familier - er evakuert fra et boligområde i Allfarveien, tidligere kjent som Oslo lysverkers boliger, sier operasjonsleder Magne Rustad ved Nordre Buskerud politidistrikt til Nettavisen klokka 07.30 mandag morgen.

Raset ved Smedsgården er ifølge politiet 200-300 meter langt.

Det er fare for nye ras, og politiet er i beredskap.

- Hørte det rumle i fjellsidene
Det første raset ble meldt ved 02.15-tiden ved Smedsgården Hotell nord for Nesbyen. Rett før klokka fire ble det meldt om et nytt ras drøye to kilometer sør fra den samme åsryggen. I morgentimene kunne TV 2s reporter Birger Henriksen som befant seg på stedet, fortelle at de hørte jordmasser som løsnet i terrenget.

- Redningsmannskapene måtte flere ganger trekke seg tilbake på sikker avstand da man hørte det rumlet i fjellsidene, forteller Henriksen til Nettavisen.

Helge Runar Bråten, som bor på den andre siden av dalføret og har direkte utsikt til Smedsgården, forteller til avisa Hallingdølens nettutgave hvordan han opplevde raset:

- Det rista og buldra så grunnen skalv helt over på denne siden. Jeg så trær, busker og jord komme nedover. Jeg trodde hele hotellet ville bli sopt bort av massene, sier han.

Bråten var selv opptatt hele natta fordi en løpsk bekk fylte kjelleren hans med vann, skriver Hallingdølen.

Sikret fabrikk med sandsekker
Sivilforsvaret er satt inn for å sikre fabrikkbygget ved Protan AS med sandsekker. Også på motsatt side av Hallingdalselva er det løsnet jordmasser. Ved Dokken arbeidet Statens Vegvesen tidlig mandag med å rydde riksvei 7 etter at en elv har gått over sine bredder og gruslagt veibanen.

Ambulanse i beredskap
Operasjonsleder Arne Bækken ved Nordre Buskerud politidistrikt opplyser at de ikke har fått meldinger om at noen personer har blitt skadd. De frykter imidlertid flere ras og ambulanse holdes i beredskap.

- Området er utrygt etter all nedbøren de siste dagene, sier Bækken.

Beboere og mannskaper fra brannvesen og politiet er ute i terrenget i morgentimene mandag. Det regnet kraftig i området søndag kveld. Utover natta stilnet nedbøren, men i morgentimene mandag er nye regnbyger på vei inn over området.

- Folk forsøker å grave i bekker og hager for at vannet skal renne unna, forteller Bækken.

Var ute da raset kom
Elleve gjester ble evakuert etter det første raset ved Smedsgården Hotell ved 02.15-tiden. Raset skal være 200 til 300 meter langt.

- Jeg var ute da raset gikk og hørte det kom noe nedover skråningen. Det var ubehagelig, forteller eier Morten Thoen ved Smedsgården Hotell til Nettavisen.

Han anslår raset til å være rundt 40 meter bredt. TV 2s reporter på stedet forteller at raset gikk mellom to ubebodde kårhus på gårdstunet, før det fortsatte videre nedover og langs hotellveggen.

Brannvesenet sikrer
Hotellgjestene ble evakuert til et annet hotell i Nesbyen. Mannskaper fra brannvesenet var i natt på plass for å sikre området.

- Raset består av stein og gjørme. Det er ikke særlig dypt, men det vil ta lang tid å få ryddet opp, forteller en oppgitt Thoen.

I morgentimene ble flere biler tauet i sikkerhet, samtidig som man forsøkte å grave i massene for å få vannet til å renne unna. Hotelleieren forteller at han aldri har hørt om ras i området, i hotellets om lag hundre år lange historie.

Boligfelt rammet
Det neste raset ble meldt klokka 03.50 ved et boligfelt langs Allfarvegen drøyt fire kilometer lengre sør.

- Jordmassene gikk helt inntil husveggene i et område hvor det ligger sju til åtte boliger. Så langt har jeg fått opplyst at fem boliger er berørt, forteller operasjonsleder Bækken.

Ifølge de siste opplysningene fra politiet mandag morgen er åtte personer - tre familier - evakuert fra disse boligene.

Det er ikke meldt om skader på disse boligene, som tidligere tilhørte Oslo Lysverker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere