194 nominert til Nobels fredspris

Foto: (AFP)

Til sammen 194 kandidater er foreslått til årets nobelpris. Men allerede på Nobelkomiteens første møte tirsdag ble lista kortet ned til rundt 20 eller 30 relevante kandidater.

De 194 kandidatene inkluderer kandidater som de fem medlemmene av Nobelkomiteen selv har foreslått etter at fristen utløp for en måned siden.

- Men det betyr ikke nødvendigvis at forslagsstilleren går inn for kandidaten. Det er for å dekke alle eventualiteter. Det skjer hvert år, og det må skje på første møte etter at fristen er utløpt, sier Geir Lundestad, sekretær for Nobelkomiteen.

Grundige utredninger
På sitt første møte utarbeidet komiteen en endelig første liste, normalt på 20-30 navn.

Disse navnene blir gjenstand for en utredning i Nobelinstituttet fram til neste møte i komiteen 27. april. Da blir listen ytterligere kortet ned, til fem-seks navn. Disse mest aktuelle kandidatene blir deretter enda nærmere utredet, og nå trekkes også utenlandske eksperter inn i arbeidet.

- På de resterende møtene fram til valget blir kunngjort, drøftes de få som er igjen, sier Lundestad til NTB.

Nobelkomiteen oppgir aldri hvem som er nominert, og Lundestad vil da heller ikke gå kommentere verken navn eller saker. Men forslagsstillerne selv står fritt til å opplyse hvem de har foreslått, slik Thorbjørn Jagland har kunngjort at han har nominert EU for sin rolle for å sikre freden i Europa.

For og mot Irak-krig
Det er også kjent at både USAs president George W. Bush og den britiske statsministeren Tony Blair er blant kandidatene. Forslagsstilleren, stortingsrepresentant Jan Simonsen, mener de fortjener prisen for å ha fjernet Saddam Hussein fra makten i Irak.

Men også Frankrikes president Jacques Chirac, som ledet kampanjen mot krigen til Bush og Blair og mener at kaoset i Irak viser at krigsmotstanderne hadde rett, er blant dem som er nominert.

Andre kandidater er lederne for FNs våpeninspektører i Irak, den svenske diplomaten Hans Blix og sjefen for FNs atomenergibyrå (IAEA) Mohammad ElBaradei.

Provosere
Det er vel kjent at Nobelkomiteen ikke går av veien for å provosere makthavere, men de fleste tror det ville være for frekt å belønne Mordechai Vanunu, som ble dømt til atten års fengsel for å ha avslørt Israels atomprogram. Vanunu, som løslates i år, er en av dem som nomineres hvert år.

Andre gjengangere er Tsjekkias eks-president Václav Havel, Frelsesarmeen, den cubanske dissidenten Osvaldo Paya og pave Johannes Paul II, som mange trodde var en aktuell kandidat i fjor.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag