RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20-åring drifter millionverdier

Sist oppdatert:
For en måned siden måtte han overta driften i farens eiendommer. Møt Christian Storm Tjønn.

Han er 20 år. Og han er nyvalgt styreleder og administrerende direktør i fire aksjeselskaper til en verdi av omlag 70 millioner kroner.

Christian Storm Tjønn er eldstesønn i en rekke av fire brødre, og han avsluttet videregående på Oslo Handelsgym våren 2005. Målet om å begynne jusstudier var i sikte, men han la studieplassen på vent for å fullføre militærtjenesten.

Men denne våren ble ikke som han hadde planlagt.

I april gikk faren, Hans Mathias Tjønn (65) bort, og Christian har nå sammen med familien sin tatt beslutningen om å overta driften av farens selskaper. Hans mor, Nina Tjønn, tok uskiftet bo etter Hans M. Tjønn og er derfor den nye eieren.

Dermed sitter de sammen med ansvaret for 40 leiligheter i Oslo. I tillegg til dette kommer tidligere Lande Høyfjellshotell på Lillehammer. Det gamle hotellet ble i 1995 omgjort til totalt 51 leiligheter.

Kastet ut i det
Den unge direktøren tar i mot NA24 på kontoret sitt, iført gråstripete dress.

- Jeg har alltid hatt et ønske om å følge i min fars fotspor, men nå ble jeg på en måte kastet ut i det, sier han til NA24.

Christian Storm Tjønn er sønn av den tidligere eiendomsmagnaten og advokaten Hans Mathias Tjønn, som en periode var blant Norges rikeste. Han fikk imidlertid hard medfart under eiendomskrakket på slutten av 80-tallet, og reddet seg så vidt fra konkurs.

På det meste eide Hans Mathias Tjønn 3 000 leiligheter. Etter at eiendomsimperiet gikk overende har han imidlertid bygd opp igjen en portefølje som består av nær 100 leiligheter.

30 mill i heftelser
- Det var såpass alvorlig, sier han, og minnes en episode fra da faren skulle bytte inn familiens Volvo hos bilforhandleren.

Bilselgeren kom forskrekket tilbake etter å ha undersøkt bilen for eventuelle heftelser. Han hadde funnet ut at det var panteheftelser for 30 millioner kroner registrert på bilen.

- Volvoen var fin, men den var ikke så fin, ler han.

Avklarer
For tiden innhenter styret, med Christian Storm Tjønn i spissen, oversikt over tilstanden i selskapene. Likviditeten må avklares, og det er tvister med flere av leietakerne som må løses. Det er den jobben han i første rekke har tatt på seg ansvaret for. Og han tar sikte på å få løst problemene så raskt som mulig.

- Det har vært en del tvister rundt fastsettelsen av husleie som har pågått i flere år. Det er nå min jobb å rydde opp i. Det er slik at vi må betale fellesutgiftene på eiendommene utfra dagens nivå, mens husleiene er regulert etter husleienemndas tariffer, noe som medfører at leien blir unaturlig lav, forteller Tjønn.

I dialog
Og det er flere konflikter han er i ferd med å fronte. Men han er optimistisk med hensyn til å etablere en god dialog.

- Jeg må tenke pragmatisk rundt dette. Vi går inn i tvistene med en forsonende holdning, og jeg satser på å etablere en god dialog med alle leietakerne. Vi er jo ikke konfliktsøkende heller. Nå består i første rekke arbeidet mitt av å innhente en oversikt over de ulike tvistene – og bli enig med leietakerne. Det er min oppgave å gi selskapet AS Lande et ansikt utad - og å ivareta et godt rennommé, sier den unge direktøren.

Han forteller at han allerede er i dialog med flere og både håper og regner med at han greid å komme til enighet i løpet av sommeren.

- Dersom jeg ikke hadde smilet på lur, så hadde jeg nok knekt sammen etter en uke, sier han og ler.

Skal bli advokat
- Jeg har hatt en klar ambisjon om hva jeg skal bli siden jeg var liten gutt. Jeg har hatt min far som ideal, og jeg har hele tiden ønsket å studere juss og bli advokat, i likhet med hva han gjorde, forteller Tjønn.

Han skal til tross for at han nå sitter med et stort ansvar hengende over seg, begynne som planlagt på jusstudiet ved Universitet i Oslo fra høsten av.

- Jeg tror det skal gå fint å kombinere det. Jeg får bare være flink og disponere tiden, sier Tjønn.

Tiden vil vise
20-åringen har klare oppfatninger om eiendomsmarkedet og han regner med at han etter hvert vil se på andre muligheter for den finansielle satsingen i selskapene.

- Etter hvert vil det være naturlig å se på andre investeringsmuligheter også. Det vil tiden vise, smiler han lurt.

Christian Storm Tjønn er ikke alene om styringen.

Med seg i styret i selskapene har han kompetente rådgivere i de to profilerte advokatene Knut Ro og Ketil Arnø, som har styreverv i en rekke kjente selskaper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere