*Nettavisen* Nyheter.

20 måter å sabotere jobbsøknaden på

Det kan være din egen skyld at du ikke får drømmejobben.

30.05.08 15:50

Det er mange faktorer som blir tatt i betraktning før en person blir tilbudt jobb. Noen faktorer kan du kontrollere - andre ikke. Her er 20 feller du bør unngå slik at du ikke saboterer dine egne jobbsøknader:

Det første skrittet
1. Glemme tidligere prestasjoner: Er du fornøyd med din nåværende jobb så tenker du kanskje ikke på at du kan bli en jobbsøker i fremtiden. Noter deg hvilke resultater du oppnår der du er, så du har noe å banke i bordet med når du trenger det.

2. Søke jobb i smug: Holder du jobbsøke ditt for deg selv vil ikke venner, familie og kolleger si fra hvis de hører om en jobbmulighet.

3. Bare bruke nettet: Selv om internett er en fantastisk ressurs når du er på jobbjakt, så må du banke på dører i virkelighetens verden. Mange bedrifter annonserer ikke sine ledige stillinger.

4. Bare søke drømmejobben: Det er bra å være fokusert, men aksepterer du ikke annet en den perfekte jobben vil du raskt bli skuffet

CV-en og søknaden
5. Standardsøknad: Om søknadene dine er masseproduserte kan du like godt la være å sende dem. Rekrutteringsansvarlige ser etter kandidater som vil ha den spesifikke stillingen. Skriv en ny søknad for hver jobb du søker.

6. Skrivefeil: En søknad med skrivefeil forteller rekrutteringsansvarlig at du ikke bryr deg om kvalitet.

7. Egosentrisk: Om det blir for mye jeg, jeg og jeg i en søknad kan det tyde på at du verken forstår eller er interessert i firmaet og dets behov.

8. Ufokusert CV: Akkurat som i søknaden bør CV-en tilpasses den spesifikke stillingen du søker på. Søker du på en finansjobb, trenger du ikke skrive at du som tenåring var badevakt i noen uker. Har du for mye på CV-en som ikke er relevant, kan en arbeidsgiver fort overse vesentlige punkter.

Intervjuet
9. Komme for seint: Ingen liker å vente, spesielt ikke en potensiell arbeidsgiver.

10. Være uflidd: Stiller du uflidd til intervjuet blir inntrykket av deg deretter. Ren og pen fungerer bedre.

11. Ikke stille spørsmål: Når intervjuet nærmer seg slutten lurer ofte en potensiell arbeidsgiver på om du har noen spørsmål. Å ikke stille spørsmål er det samme som å si at du ikke bryr deg om jobben.

12. Slenge dritt om ekssjefen: Når du snakker om tidligere arbeidsgivere viser det den eller de som intervjuer deg hvordan du trolig kommer til å snakke om dem i fremtiden. Moderer deg.

13. Ikke følge med: Å svare på telefoner, skrive tekstmeldinger eller rote igjennom sekken din under jobbintervjuet avslører at du har feil fokus.

14. Ikke researche stillingen: Hovedmålet ditt under et intervju er å overbevise intervjuer om at du er den beste kandidaten. Hvordan kan du fremheve dine kvaliteter om du ikke aner hvilken kompetanse det er forventet at du besitter og hva dine arbeidsoppgaver er?

15. Ikke researche firmaet: Arbeidsgivere vil gjerne ha medarbeidere som motiveres av mer enn månedslønnen. Ved å vise at du vet noe om firmaet så øker det din sjanse for å bli en del av firmaet.

16. Glemme at du blir intervjuet: Du blir fortsatt vurdert selv om du ikke sitter og stirrer intervjueren i øynene. En potensiell arbeidsgiver kan for eksempel spørre resepsjonisten om du har opptrådt høflig og hyggelig ovenfor dem.

17. Starte lønnsforhandlinger for tidlig: En tommelregel er at du aldri bør snakke om lønn, men la rekruttereren gjøre det. Arbeidsgivere forstår at du er interessert i å vite hva du kan forvente å få i lønn og de vil bringe temaet på bane når det passer seg.

18. Aggressiv oppfølging: Å sende e-poster, telefonere eller oppsøke firmaet til stadighet for å høre om beslutningen angående jobben kan fort være mer til skade enn til gavn for søknaden din. Vis moderasjon og alminnelig folkeskikk.

19. Ikke lær av feil: Ikke alle intervjuer går knirkefritt, så ikke vær for hard mot deg selv om du kløner det litt til. Bruk litt tid etter hvert intervju på å analysere hva som skjedde, så slipper du å gjøre de samme feilene om igjen og om igjen. Her kan du også bruke intervjuerne som kilde til ny selvinnsikt.

20. Stoppe jobbjakten: Selv om jobbintervjuet gikk som en drøm, så har du ikke fått jobben. Fortsett jobbjakten til du har et skriftlig jobbtilbud.

Kilde: Cnn.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag