RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

200 000 har diabetes

Sist oppdatert:
Ferske tall fra Norges Diabetesforbund tyder på at så mange som 200 000 nordmenn nå er rammet av diabetes. Og tallet øker stadig.

Sammenligner man med tall fra 1998 viser det seg at antall diabetes-tilfeller har økt med 50 prosent fram til 2004.

Det er en forskergruppe nedsatt av Norges Diabetesforbund som har kommet fram til disse tallene, som blir publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Advarer
Norges Diabetesforbund advarer nå om at det trengs kraftige mottiltak for å stanse veksten.

- Tallene bekrefter en utvikling vi har kunnet se over lengre tid. Dette representerer en kjempeutfordring for den enkelte person som får diabetes, men også for både politikere og helsetjenesten sier assisterende generalsekretær i Norges Diabetesforbund, Gro Holstad i en pressemelding fra forbundet.

Type 2 øker mest
Den diabetestypen som vokser mest, er type 2-diabetes. Idag er det registrert 175 000 tilfeller, men over halvparten av de som er rammet vet ikke selv at de har sykdommen.

Denne type diabetes er også den det er enkelt å beskytte seg mot, da utvikling av sykdommen har nær sammenheng med lite fysisk aktivitet og dårlig kosthold. Det er også ofte eldre mennesker som blir rammet av diabetes type 2.

Nå ønsker Norges Diabetesforbund å gå i dialog med politikerne for å styrke diabetesomsorgen og skape større forskningsmuligheter rundt sykdommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere