2.000 asylsøkere til Norge i forrige uke

En mann triller en liten jente over grensen fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene.

En mann triller en liten jente over grensen fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Nesten like mange som de fire første måendene i år til sammen.

19.10.15 10:36

Sju av ti asylsøkere er fra tre land: Syria, Irak og Afghanistan.

Under halvparten, 45 prosent, av asylsøkerne har opplyst at de er fra Syria. Den nest største gruppen er afghanere, mens irakere er på tredjeplass. Til sammen utgjør asylsøkere fra Irak og Afghanistan 35 prosent av søkerne.

Eritreere, som tidligere i år utgjorde den største gruppen søkere, står nå bare for snaut 6 prosent av asylsøknadene.

Les: UDI betaler 240.000 kroner måneden for campinghytte

500 over Storskog på én uke
De siste sju dagene har det kommet 501 asylsøkere over grensestasjonen på Storskog via Russland, viser tall fra Østfinnmark politidistrikt. Flere er russere, mener politiet.

Omkring tre av fire oppgir at de er fra Syria.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark sier til Sør-Varanger Avis at det er folk med russisk statsborgerskap blant dem som er kommet de siste ukene. Hun mener det er grunnlag for å hurtigbehandle asylsøknader fra rundt 20 prosent av dem som kommer, for å sende dem tilbake.

– Det er nok mange vi har tatt inn som vi kunne ha returnert på dagen. Om vi kunne ha gjort det, hadde nok systemet ikke vært så belastet, sier hun.

Politimesteren håper og tror at de ekstra 24 midlertidige politistillingene de nå får, kan hjelpe på det. Hun sier også at hun håper Utlendingsdirektoratet (UDI) setter opp et kontor i Sør-Varanger for å få fortgang i behandlingen.

Finland opplever ikke den samme tilstrømningen fra Russland på sine grensestasjoner, og utenriksminister Børge Brende (H) ba om en forklaring på dette da han møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i forrige uke.

Les: Asylsøker drept av israelsk sikkerhetsvakt

Ber Russland om forklaring
– Jeg ba Lavrov om en redegjørelse om årsaken til at det nå kommer så mange over grensa til Norge, sa Brende til NTB torsdag.

Han ba Lavrov om en oppklaring av forskjellen mellom Norge og Finland og redegjøre for hvilke visa som utstedes, og klargjorde at det bare er asylsøkere med reelt beskyttelsesbehov som vil få opphold i Norge.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sa samme dag til VG at regjeringen jobber med en instruks til UDI om at flyktninger og asylsøkere som kommer over grensen til Russland, skal returneres uten at søknadene behandles.

– Mange av dem som kommer, har fått oppholdstillatelse i Russland, eller vi mener at de kan få det, sa Kallmyr.

Drapsdømt avvist
Torsdag meldte også TV 2 at politiet har avslørt flere tunge kriminelle som utgir seg for å være flyktninger og ønsker å ta seg inn i Norge.

– Vi har pågrepet og fengslet noen, og fått hurtigbehandling på fem stykker som vi har sendt tilbake på sykkel over Storskog, sa Hætta.

Hætta opplyste fredag til NRK at det blant annet dreide seg om en drapsdømt og hans familie. Hun frykter imidlertid at det kan ha kommet inn flere kriminelle i flyktningstrømmen over Storskog.

– For meg fremstår det som åpenbart, for de kriminelle vil alltid utnytte et svakt system, og det systemet vi har hatt på Storskog har den siste tiden vært relativt svakt, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.