Gå til sidens hovedinnhold

- 2000 liter kan lekke ut

2000 liter med motorolje risikerer å lekke ut fra «Crete Cement».

- Det lekker olje fra maskinrommet. Det en vanskelig å si nøyaktig hvor mye som er lekket ut, men det er snakk om 50 til 100 liter, sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås i Kystverkets Beredskapsavdeling til Nettavisen.

Ifølge Kjærås er det til sammen 2000 liter med smøreolje på motoren. Dette er olje som nå risikerer å lekke ut av vraket.

- Men vi har ikke grunn til å tro at det lekker ut noe mer olje nå, enn de gjorde i går. En endring av vær og vind har derimot gjort at oljen har samlet seg, og blitt mer synlig på overflaten, sier Kjærås.

- Hvor stor en sjansen for å få tettet hullet til motorrommet?

- Foreløpig er det vanskelig å få gjort noe med det. Vi tar jo opp den oljen som lekker ut fortløpende.

Hun opplyser et det er lenser på stedet.

- Vi mener at disse lensene skal greie å ta opp alt av olje. Det er heller ingen tegn på at noe olje har kommet seg utenfor lensene.

Kjærås sier det ikke er noen dramatikk når det gjelder oljeutslippene.

- Foreløpig har vi en stabil situasjon. Det er alltid uheldig med havari og påfølgende lekkasjer. Men vi har en stabil situasjon, og har god oversikt over oljen som kommer ut, og tar den opp fortløpende. Håpet er også at man skal få startet med nødlossing av bunkersoljen i løpet av dagen, sier Kjærås.

- Menneskelig svikt

Politiet har ifølge NTB lagt menneskelig svikt til grunn for at lastebåten «Crete Cement» grunnstøtte i Grisebukta ved Fagerstrand i Oslofjorden onsdag.

Årsaken er at overstyrmannen og losen ikke skal ha klart å sette ny kurs tidsnok.

- Årsak og ansvarsforhold vil bli klarlagt i forbindelse med den videre etterforskningen. Overstyrmannen – som var ansvarlig på brua – og losen har begge status som vitner, het det i en pressemelding fra lensmannen på Nesodden som ble sendt ut torsdag.

Havarikommisjonen kritiserer nå politiet for å trekke hastige konklusjoner.

- Vi synes de er raskt ute med å trekke konklusjoner, men det er fordi vi har forskjellige arbeidsmetoder, sier direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon til NRK.

(NTB/Nettavisen)

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken