RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

200.000 røykvarslere virker ikke

En ti år gammel omkom i en brann i et rekkehus i Eidsvoll natt til søndag.
En ti år gammel omkom i en brann i et rekkehus i Eidsvoll natt til søndag. Foto: Benjamin Bakken (TV 2)
Sist oppdatert:
At batteriet er dårlig er den vanligste grunnen til at norske røykvarslere ikke virker.

Noe så enkelt som å bytte batteri i røykvarsleren kan redde livet ditt. Hittil har 65 personer mistet livet i boligbranner i Norge. Hadde flere sørget for at røykvarslerne deres virket som den skulle, ville kanskje flere liv vært reddet.

- Det er skuffende og registrere at nær 200.000 røykvarslere i Norge ikke fungerer som de skal. Stort sett er det manglende batteri som er feilen. Det er viktig å få disse varslerne i drift, sier Dagfinn Kalheim, Administrerende direktør i Norsk Brannvernforening.

Etter at kravene om røykvarslere kom i 1990, regner man med at mellom 10 til 20 menneskeliv blir spart hvert år på grunn av røykvarsleren.

- Du bør bytte batteriet en gang i året og teste at varsleren din virker en gang i måneden, sier Kalheim.

Årets dødsbrannstatistikk ser foreløpig ut til å bli nedslående lesning. I fjor og året før var det en nedgang i antall dødsbranner. I år ser det foreløpig ut til at pilene peker oppover. De fleste dødsbranner skjer i boliger. De fleste boligbrannene skjer om natten når folk sover.

- Røykvarsleren, sett at den gir alarm, er en billig livsforsikring, konkluderer Kalheim.

De alvorligste julebrannene 2005

Hedmark:
En 58 år gammel mann omkom i en eksplosjonsartet brann ved Vermundsjøen i Åsnes i Hedmark tirsdag morgen. En ti år gammel gutt ble reddet ut av huset av sin far. Den omkomne skal ha vært en kamerat av faren og huset ble totalskadet i brannen.

Modum:
En mann kom seg ut uten skader da det begynte å brenne i et hus i Åmot sentrum i Modum kommune i Buskerud natt til 2.juledag. Huset ble delvis nedbrent.

Natt til første juledag brant det også i samme kommune. Denne gangen klarte en mor og hennes sønn å komme seg helskinnet ut av det brennende huset i Åmot. Boligen ble totalskadet og moren ble fraktet til sykehus med røykskader.

Jølster:
På formiddagen andre juledag kom tre personer seg ut av et brennende hus på Jølster i Sogn og Fjordane. De rømte fra flammehavet ut bakdøra på huset. Huset var en tomannsbolig og familien som bodde i den andre delen av huset var i utlandet.

Skotselv:
En mor og hennes 16 år gamle sønn våknet av at boligen deres i Skotselv i Øvre Eiker sto full fyr natt til 1.juledag. Den eneste måten de kunne komme seg ut av huset på var å hoppe fra andre etasje. Moren fikk røykskader og ribbeinsbrudd. Sønnen fikk bare lettere skader. Bare ruiner står igjen av huset.

Øvre Romerike:
En ti år gammel jente omkom
natt til første juledag i en rekkehusbrann i Eidsvoll kommune på Øver Romerike. Tre andre personer kom seg ut av boligen. Rekkehuset besto av flere leiligheter. Alle de andre leilighetene ble evakuert.

Holmestrand:
En person omkom under en brann på eldresenteret Kjærsenteret i Holmestrand i Vestfold 1.juledag. Det brant i fem leiligheter, en av leilighetene ble utbrent.

Skedsmo:
1.juledag brant det også på en gård på Skedsmo på Romerike. Brannvesenet kom raskt til stedet, men bygget ble allikevel totalskadd. Heldigvis var de som bodde der i utlandet og brannen resulterte bare i materielle skader.

Hønefoss:
Naboer hørte en røykvarsler i en leilighet i Hønefoss natt til 1.juledag. Da brannvesenet kom til den tomme leiligheten fant de en mindre brann. Det var mye røyk i leiligheten etter at flere juledekorasjoner hadde tatt fyr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere