RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

21 år for drapene

Sist oppdatert:
Bahadir Mirzaolimov (27) fikk lovens strengeste straff for drapene på Anne Grete Vollum (35) og hennes niese Cicilie Watnan Lian (7).

Det melder Nyhetskanalen. Fredag klokken 10.00 startet domsavsigelsen i Overhalla-saken i Namdal tingrett. Ifølge tingretten er han funnet skyldig for de to drapene, samt for vold mot Anne Grete Vollums 10 år gamle datter. Dommen lyder på 21 års fengsel.

Namdal tingrett sier at ofrene var fullstendig vergeløse og at bevisene var svært sterke.

- Det var groteskt og brutalt, står det i dommen.

Tingretten slår fast at Mirzaolimov var strafferettslig tilregnelig den aktuelle natten da han brutalt drepte de to med forsett..

- Jeg har ødelagt mange liv

Tiltalte Bahadir Mirzaolimov (27) sier på morgenen før dommen faller at han er forberedt på å sitte mange år i fengsel for ugjerningene.

- Jeg har ødelagt både mitt og andres liv, sier usbekeren gjennom sin forsvarer, advokat Arve Opdahl, ifølge Adressa.no.

Opdahl sier videre at hans klient er forberedt på en streng straff og vil bli ferdig med saken så fort som mulig. Blir 27-åringen dømt, slipper han ikke ut på mange år, siden han er utenlandsk statsborger.

- Han vil ikke bli løslatt så lenge norske myndigheter ikke har noen utleveringsavtale med hjemlandet Usbekistan. Han får dessuten en mye tyngre soning enn de fleste andre. Utlendinger får som regel ikke permisjon fra norske fengsler fordi myndighetene frykter at de stikker av. I tillegg har han ingen pårørende eller andre som kan komme på besøk, sier advokat Opdahl.

Førstestatsadvokat Jan Henrik Dahle sa under prosedyren forrige fredag at saken er en av de alvorligste drapssakene i Norge i nyere tid, ifølge Trønder-Avisa.

Dobbeltdrap
30. april i år ble Mirzaolimovs ekskone Anne Grete Vollum (35) og hennes niese Cicilie Watnan Lian (7) funnet drept i Vollums bolig i Overhalla i Nord-Trøndelag.

Mirzaolimov har innrømmet drapet på Vollum som var gravid med tvillinger i åttende måned, men nektet straffskyld for drapet på Cicilie Watnam Lian.

Gjerningsmannen hevder han ikke husker at han drepte sjuåringen, men innrømmer at ingen andre kan ha drept sjuåringen.

Vollums ti år gamle datter var også til stede i boligen da drapene skjedde. Jenta var bundet, men klarte å komme seg løs og rømme huset. Hun fikk da varslet faren sin som igjen fikk varslet politiet.

Mirzaolimov står tiltalt for overgrep mot tiåringen, men har nektet straffskyld fordi han også her ikke husket ugjerningen.

Uklart motiv
Under rettssaken har aktor ikke lagt frem noe som kan antyde et motiv for de grusomme drapene.

Drapet på Anne Grete Vollum er forsøkt forklart med at hun skal ha nektet Mirzaolimov å få ha noe å gjøre med tvillingbarna hun bar. Tvillingfostrene, som skulle få navnene Markus og Sindre, var fullbårne. Det innebærer at dersom de hadde kommet til verden dagen før drapshandlingene, så ville de overlevd.

Patolog Harald Aarset ved St. Olavs Hospital i Trondheim obduserte den høygravide kvinnen og fostrene, og kunne opplyse at tvillingene var normalt utviklet, de var to velskapte guttebarn.

- Jeg gledet meg veldig til å bli pappa, sa Bahadir Mirzaolimov i sin forklaring mandag i forrige uke.

- Ville ta sitt eget liv
Bahadir Mirzaolimov forsøkte ifølge sin egen forklaring å ta sitt eget liv i løpet av drapshandlingene i bolighuset i Overhalla. Blant annet slukte han en rekke antidepressiva og rispet seg i håndleddet.

Også i avhør med Kripos-etterforsker Kjell Olav Moen har Mirzaolimov ytret ønske om å ta sitt eget liv.

- Han sa at han ser på seg selv som et dårlig menneske, og at han ønsket å dø, forklarte Moen i tingretten.

Ifølge Kripos-etterforskeren skal Mirzaolimov blant annet ha spurt om hva som ville skje dersom han døde på cella.

- Han lurte på om liket ville bli sendt tilbake til Usbekistan. Han lurte også på om han ville bli begravet på en kirkegård selv om han ikke er kristen, forklarte Moen.

Ikke psykotisk
Den erfarne etterforskeren sa også til Namdal tingrett at Mirzaolimov i avhør hadde pratet om en «lykkelig utgang» på hele drapssaken.

- Han sa at han håpet noen ville skyte og drepe ham i retten, sa Moen.

Til tross for de uttrykte selvmordstankene og den mentale tilstanden til usbekeren, har de rettspsykiatrisk sakkyndige konkludert med at gjerningsmannen ikke har noen alvorlig, psykisk lidelse.

- Han verken er eller har vært utilregnelig eller psykotisk i rettslig forstand, fastslo spesialist i psykiatri Andreas Hamnes og professor i psykologi Kirsten Rasmussen i retten onsdag.

Sterke beviser
Påtalemyndighetene har bygd en sterk sak mot 27-åringen. Både hans egen forklaring og vitneobservasjoner knytter ham direkte til åstedet og drapshandlingene.

I tillegg er det tekniske bevismaterialet i saken overveldende og fellende. Kripos-etterforskerne fant DNA fra den tiltalte på begge drapsofrene og overalt på åstedet for øvrig.

Siste hilsen
På mobilen hans ble det funnet en tekstmeldingkladd som han skulle sende ut etter drapene.

Her er usbekerens siste hilsen (Nettavisen har gjort visse korrigeringer):

«Tenkt på hva jeg skal gjøre, og [har] kommet til at jeg skal drepe Anne Grete og meg selv. Hvis det [ikke hadde] vært [for] barne[t], [hadde jeg] aldri kommet til [å gjøre] det. Det plager meg veldig mye. Jeg er ikke [en] maskin som lager baby, jeg er [et] menneske. [Et] råd til alle norske kvinner: Ikke plag mann[en] med barnet, særlig [ikke en] mann som er fra utlandet. Hvis hun [hadde] sagt [at] jeg får se barnet, [ville] jeg aldri gjort det. At hun ikke vil møte meg, det [skjønner jeg]. Jeg vet ingen vil tilgi meg det[te]... :-( Det er [det] siste jeg bryr meg om. Jeg er trøtt. Jeg kan ikke leve i Usbekistan når jeg har barn [i Norge].»

Under rettssaken har den dobbeltdrapstiltalte forsøkt nærmest å gjøre seg usynlig på tiltalebenken. Under alle rettsforhandlingene har han sittet med lutet rygg og bøyd hode.

Usbekeren ser så å si aldri opp, men holder blikket festet i bordplata foran seg eller ned på skoene sine. Han ber aldri om ordet, og har kun noen få ganger hvisket i øret til forsvarer Arve Opdahl. Ved en anledning ba han om penn og papir, og noterte ivrig.

Aktor Jan Henrik Dahle har lagt ned påstand om lovens strengeste straff, fengsel i 21 år. Forsvarer Arve Opdahl på sin side har lagt ned påstand om 15 til 18 års fengsel og frifinnelse på de punktene der tiltalte ikke erkjente straffskyld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere