*Nettavisen* Nyheter.

21 feil i dødsboligen

Brannvesenet avdekket 21 feil i boligen før brannen. Her er listen.

11.11.08 19:58

Den treetasjers høye trebygningen i Stasjonsgata 36 i Drammen er totalskadet etter den voldsomme brannen søndag morgen. Syv omkomne personer er hentet ut av huset, og en er fortsatt savnet.

Nå viser det seg at brannvesenet gjennomførte en inspeksjon av fyringsanlegg, ildsteder og skorsteiner i huset så sent som den 11. juni i år. Det resulterte i en rapport med totalt 21 feil og mangler som måtte rettes innen den 1. desember.

Nettavisen har fått tilgang til rapporten, som avdekker en rekke mindre branntekniske forhold.

Her kan du lese rapporten fra brannvesenet.

- Det er ikke kontroversielt
Seksjonsleder John Harris Nilsen hos brannvesenet i Drammen, påpeker imidlertid at det bare er snakk om mindre feil og mangler, selv om lista er lang.

- Det er i grunn ikke noe kontroversielt i rapporten, sier Nilsen til Nettavisen.

Han sier det ikke er snakk om forhold som utgjør en direkte brannfare.

- Det er rent og skjært småting som ikke har direkte brannfare der og da, men det kan være brannfare over tid. Dermed kreves det at eier kommer tilbake med en plan for utbedring, og det har vi fått, sier Nilsen.

- Purret rett før brannen
Eieren av bygningen, Rolf Henrik Halmrast hos Cibora Eiendom, sier til Nettavisen at han ble overrasket over alle påpekningene fra brannvesenet.

- Jeg ble overrasket, og derfor sa jeg med en gang at her må vi utbedre dette så fort som mulig, sier Halmrast.

Halmrast kjøpte bygningen for fire år siden, og har i alle disse årene leid boligen ut til Proffjobb, som formidler polske håndverkere. Han påpeker at de i lang tid har prøvde å komme inn i bygget.

- Vi prøvde å komme inn i bygget i juli, men fikk høre at det var ferieavvikling, og at vi først kunne komme inn i september. Deretter har vi måttet purre på brannvesenet, forteller Halmrast.

Bakgrunnen for purringen var at de hadde levert en plan på hvordan feilene skulle utbedres, men ikke hadde fått svar fra brannvesenet.

- Vi purret på svar fra brannvesenet den 7. november, sist fredag, hvor de da samme dag aksepterte og godkjente vårt forslag til det som skulle gjøres. Men da var det fredag, og søndag så brant det, sier huseieren til Nettavisen.

- Trolig ikke brannårsak
Etter brannen søndag gikk brannvesenet ut og sa at det var dem som hadde purret på huseier etter tilsynet av fyringsanlegget. Men dette var feil, noe de nå har beklaget i en epost til Halmrast.

I eposten skriver også brannvesenet i Drammen at det foreløpig ikke er noe som tyder på at brannen skyldes feilene de påpekte.

- Det er på nåværende tidspunkt i denne tragiske hendelsen ingenting som indikerer at fyringsanlegget eller skorsteinene har noe med brannen å gjøre, skriver fungerende seksjonsleder, Henrik Trømborg, i Drammensregionens brannvesen.

Huseieren hevder også at fyringsanlegget aldri har vært brukt.

- Ildstedene har ikke vært i bruk så lenge jeg har eid eiendommen. Vi var på eiendommen for to måneder siden, og da forklarte vi hva vi skulle gjøre og sa at ildstedene ikke måtte benyttes. Han som låste oss inn bekreftet at de heller ikke hadde blitt benyttet, sier Halmrast.

- Skulle fjerne ildstedene
Halmrast forteller at forslaget deres, som de fikk godkjent av brannvesenet, gikk på å fjerne ildstedene, fordi huset ble oppvarmet ved hjelp av panelovner.

- Jeg føler at vi har fulgt opp saken veldig bra, siden det var vi som purret på brannvesenet, sier eieren.

Han påpeker også at det var ti varmegrader natta da huset brant.

- Det er vel usannsynlig at de plutselig skulle begynne å fyre på ildstedene hvis de ikke hadde gjort det tidligere. Så jeg ser ikke den muligheten som åpen, sier Halmrast.

- Hadde flere røykvarslere
Han forteller at huset ble pusset opp av den forrige eieren, og at ildstedene siden ikke er blitt benyttet. Det var den forrige eieren som seksjonerte boligen inn i tre leiligheter før salget i 2004.

Til Nettavisen sier den tidligere eieren, Davinder Singh, at huset var i god stand da det ble solgt.

Huset hadde også et ganske nytt elektrisk anlegg.

- Det var et nytt elektrisk anlegg fra 1990, og et nytt sikringsskap med automatsikringer, sier Singh, og legger til:

- Det var røykvarslere i alle etasjene, sier han.

- Godkjent for tre leiligheter
Etter brannen har det kommet fram at det bodde over tjue personer i huset, som besto av tre leiligheter, som hver hadde en grunnflate på mellom 100 og 120 kvadratmeter.

Det undersøkes nå om det kan ha bodd folk ulovlig i huset.

- Det er godkjent tre boliger på eiendommen, men hvor mange som har anledning til å bo her er en helt annen problemstilling, sier byutviklingsdirektør Arild Eek i Drammen kommune til Nettavisen.

Eek opplyser at det utløses en ny situasjon dersom boligen er blitt brukt til næringsformål, som et slags herberge, der man har tatt betalt fra den enkelte for å bo der.

Boligen har i sin helhet vært leid ut til formidlingsselskapet Proffjobb.

- Jeg kjøpte huset og leide det ut til Proffjobb etter kort tid, og de har vært eneste leietaker i bygget, sier huseieren.

Kommunen samarbeider nå med politiet i etterforskningen av brannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.