Gå til sidens hovedinnhold

22.530 fikk «den sure svie» i fjor

Og statistikken fra i fjor domineres av unge kvinner under 25 år.

«Sommer'n var på hell. Dette var siste kveld. Vi lå på rygg jeg følte meg trygg, men frøs litt likevel. Vi lå og så på stjernene og hørte på sangen fra ternene. Vi visste begge hvor det bar og at vi aldri skulle glemme hvordan det var», lyder Postgirobyggets velkjente sommersang - Idyll.

Og for mange unge nordmenn er det nettopp dette sommeren handler om: Sol, varme, alkohol og en sommerflørt eller ti. Resultatet: høysesong for kjønnssykdommer.

«Folkekjønnsykdommen»
Tall Folkehelseinstituttet nylig presenterte viser nemlig at stadig flere unge i aldergruppen 20-24 år pådrar seg klamydiainfeksjoner.

I fjor fikk totalt 22.530 personer diagnostisert det man langt på vei kan kalle den nye «folkekjønnssykdommen».

- Statistikken viser at det erfaringsmessig kommer en topp i september. Om det skyldes økt seksuell aktivitet i ferien eller at flere velger å teste seg etter ferien er vanskelig å si noe om, sier seniorrådgiver Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstutittet til Nettavisen.

Hun forteller at statistikken fra i fjor domineres av unge kvinner under 25 år. I 2011 var 60,8 % av de diagnostiserte kvinner.

- Dette skyldes at kvinnene er flinkest til å teste seg. Den store utfordringen er å få unge menn til å teste seg. Det kan virke som om en del unge gutter ikke oppfatter det slik at trenger å teste seg så lenge sykdommen ikke plager dem. Problemet er at klamydia i verste fall gjør deg steril, sier hun.

- Tre den på
Kløvstad er bekymret over den lave kondombruken blant unge norske menn.

- Vi har vært flinke til å Informere om viktigheten av å bruke prevansjon. Likevel viser tallene at norske ungdommer har vært dårlige kondombrukere i lang tid. Gutta kan gjerne ha kondomet i lomma. Utfordringen er å få dem til å tre det på. Det virker som om mange velger å ikke bruke kondom i frykt for at de ikke skal klare å gjennomføre samleie etterpå, sier Kløvstad.

- Hva med alkohol? Tror du det gjør norsk ungdom til dårligere kondombrukere?

- Definitivt. Er du full forsvinner mye av dømmekraften.

- Så hva er rådet før sommerferien?

- Rådet er å teste seg før man møter nye partnere. I tillegg anbefaler vi alle å bruke kondom dersom man har tilfeldig sex, enten i Norge eller utenlands. Ungdom kan teste seg gratis på klinikker og helsestasjoner, i tillegg til at tester kan bestilles på nettet. Dersom man er smittet av klamydia er enkel antibiotikabehandling alt som skal til, sier hun.

Fakta om klamydiainfeksjoner:

* Klamydia er i dag den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge.

* Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Ordet klamydia brukes også om selve bakterien.

* Infeksjonen rammer i hovedsak unge voksne. Årlig avlegges i underkant av 20.000 positive klamydiaprøver i Norge.

* I 2011 ble det diagnostisert 22.530 tilfeller av genitale klamydiainfeksjoner i Norge.

* Antall tilfeller er nær uendret fra fjoråret (22.527).

* De siste årene er det observert en nedgang i antall tilfeller i den yngste aldersgruppen (15-19 år) parallelt med en økning i antall i aldersgruppen 20-24 år.

* Hovedtrenden har vært at de nordligste fylkene har hatt høyest insidensrate av genital klamydiainfeksjon i landet.

* I 2011fant var den høyeste insidensraten av genital klamydiainfeksjon i Troms, Nordland og Oslo.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene