*Nettavisen* Nyheter.

23 år og ordfører

411 ekstrastemmer førte til at Helge André Njåstad (23) fra Fremskrittspartiet blir ordfører i Austevoll i Hordaland. - Jeg klør i fingrene etter å sette i gang, sier Njåstad.

17.09.03 11:23

Njåstad stod på andreplass på Frp-listen, men fikk flest personlige stemmer (311) og slengere (100) fra andre partilister. Frp og Helge Andre Njåstad gjorde et brakvalg med en framgang på hele 19,6 prosentpoeng fra kommunevalget for fire år siden. Frp fikk 33,2 prosent av stemmene.

Samarbeid
Frp, Sp og KrF ble tirsdag enige om et valgteknisk samarbeid som sikrer Njåstad og Frp ordførerstolen. Njåstad jobber nå som leder i en grafisk bedrift i kommunen. Nå må bedriften skaffe en vikar de neste fire årene.

- Dette kommer litt bardust på meg, men Frp har sittet i opposisjon i fire år, og vi ser fram til å vise oss fram, sier Njåstad til TV 2 Nettavisen.

- Hvilke politiske saker brenner du for?

- Den viktigste saken for meg er å få bygd Austevollbrua så fort som mulig. Austervoll er en øykommune, og vi er avhengige av ferge internt for å bli landfaste.

- Vi du nå privatisere omsorgstjenesten i kommunen?

- Nei, private aktører står ikke akkurat i kø for å konkurrere om å stelle de eldre, ler Njåstad og viser til at det bare bor 4500 personer i kommunen.

Ungt kommunestyre
Njåstad blir ikke den eneste i begynnelsen av 20-årene i kommunestyret. Morten Storebø, sønnen til tidligere ordfører, Inge Storebø; er 20 år og skal sitte for Høyre. De får følge av 22 år gamle Robert Inge Halstensen (Frp), og 24 år gamle Amund Ringdal (Høyre)

- Vi ser at det er en tendens at folk har stemt generelt på ungdommer. Det er et lite generasjonsopprør, sier Njåstad.

Høyre gjorde et dårlig valg i kommunen, og gikk tilbake 11,4 prosentpoeng til 23,9 prosent. Ap fikk 16 prosent, Sp 12,7, prosent, KrF 11,6 prosent og Venstre 2,7, prosent.

Her kan du selv sjekke valgresultatene fra hele landet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.