Gå til sidens hovedinnhold

23-åring dømt for Ali-slag

Mannen som slo ned Ali Farah i Sofienbergparken, er dømt til fengsel.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Torsdag i forrige uke startet rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha slått ned Ali Farah i Sofienbergparken i Oslo den 6. august i fjor. Saken har fått mye oppmerksomhet fordi ambulansepersonellet nektet å ta med seg Farah etter slaget.

Nå har Oslo tingrett dømt mannen som slo Farah til ett år og fem måneders fengsel. Retten finner det bevist at han slo - og at det var forsettlig.

23-åringen anket dommen på stedet da den ble lest opp i Oslo tingrett onsdag ettermiddag.

- Ikke selvforsvar

Ifølge tiltalen slo 23-åringen Ali Farah uprovosert i ansiktet med knyttet hånd slik at han falt overende og slo hodet i bakken. Farah ble påført hjerneblødning og kraniebrudd, og måtte tilbringe tre måneder på sykehus etter hendelsen.

23-åringen hevdet i retten at han slo i selvforsvar, fordi han ble redd da Farah kom mot ham i parken.

Retten mener imidlertid at det ikke var snakk om selvforsvar, men at det var en forsettlig beskadigelse. I dommen slår de fast at slaget var dødelig, og at Farah fremdeles lider etter overfallet. De mener tiltalte burde kunne forutse skadene han kunne påføre Farah.

På grunn av allmennpreventive hensyn mener retten det er riktig med en streng dom mot mannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fornøyd med dommen
23-åringen er også dømt til å betale Farah en oppreisning på 150.000 kroner, samt en erstatning på 5000 kroner.

Hans kone, Kohinoor Nordberg, er også tilkjent en erstatning, på 80.000 kroner.

Farah sier til Nettavisen at han er fornøyd med dommen.

- Det er en litt mild straff, men jeg er fornøyd med dommen. Dette er bare en ung mann som det har gått galt med. Det jeg ikke er fornøyd med er ambulansesjåførene som burde visste bedre og som nesten ikke får reaksjoner, sier Farah.

Han er ikke imidlertid så glad for at 23-åringen anker dommen.

- Jeg skulle gjerne sett at han hadde tatt sin straff, og at jeg hadde sluppet en ny runde i retten. Men når det først er blitt slik så er jeg villig til å ta en runde til for å få en avklaring på det her. Denne saken har gått rett til hjertet på meg, og jeg vil ikke gi meg på dette, sier Farah, som særlig tenker på ambulansepersonellets håndtering av saken.

Farah forteller at det går bedre med ham nå, men at han trolig må leve med en varig skade etter slaget.

- Det går veldig bra. Jeg er glad for at jeg kan gå og være sammen med familien. Rehabiliteringen har gått veldig bra, og jeg har fått god oppfølging. Legen sier jeg får en varig hjerneskade, men jeg har ikke merket så mye av det. Jeg har hatt litt humørsvingninger etter overfallet, men jeg håper det blir bedre, sier Farah til Nettavisen.

Startet med fotball
Med datteren på armen i reten, fordi han ikke hadde fått barnevakt, fortalte Farah i forrige uke om det som skjedde i Sofienbergparken.

- Jeg satt og grillet sammen med samboeren min og barnet mitt, og så var det fire unge karer som var ved siden av som spilte fotball mens vi holdt på med å grille. Det virket som om den ene mistet kontrollen på ballen, og det virket som om han brydde seg lite om hvor ballen landet. Når den landet ved oss, sa jeg at vi har småbarn her, og så kastet jeg ballen, sa Farah.

Noen få minutter etterpå landet fotballen på nytt ved Farah og hans familie, og da like ved deres sju uker gamle baby, ifølge ham.

- Da tok jeg ballen og så gikk jeg over til de som spilte fotball. På vei bort sa han «fuck you» til meg, og så sa jeg «fuck you» tilbake. Da jeg kom fram fikk jeg et slag uten provokasjon, sa han.

Den tiltalte mannen sa imidlertid det motsatte i sin forklaring, at det var Farah som først sa «fuck you».

- Når jeg da kommer meg frem, og før jeg åpner munnen min, fikk jeg et slag. Og så landet jeg med hodet først, og så husker jeg ingenting etter det, sa Farah.

23-åringen nektet straffskyld da rettssaken startet.

- Han erkjenner å ha slått, men han nekter straffskyld, sa mannens forsvarer, advokat Trygve Staff, til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forlatt av ambulanse
Hendelsen har fått mye oppmerksomhet fordi ambulansesjåførene nektet å ta Farah med til sykehus, og forlot han blødende på bakken.

Aamulansepersonellet har uttalt at de oppfattet han som et ordensproblem, og ville at politiet skulle frakte mannen til legevakta. Blant annet reagerte de ved å kalle Farah en gris, da den skadde mannen ikke klarte å kontrollere sin blære.

Det viste seg imidlertid at Farah hadde pådratt seg hjerneblødning etter å ha blitt slått ned, og han ble liggende på sykehus i flere uker etter hendelsen.

Ali Farahs kone, Kohinoor Nordberg, har engasjert seg mye i saken, fordi hun mener det hele dreide seg om rasisme.

Aktor påpekte i rettsaken at denne saken ikke har noe særlig å gjøre med den mye omtalte ambulansesaken.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her