*Nettavisen* Nyheter.

23 drukningsulykker i juli

23 mennesker mistet livet på sjøen i juli i år. Det er én mindre enn i fjor.

01.08.06 14:18

Totalt har 64 mennesker mistet livet i drukningsulykker så langt i år. I fjor var tallet på druknede 63 på samme tidspunkt, opplyser Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

84 prosent menn
Hele 54 av de 64 som har druknet i år var menn. 25 av disse er i alderen 41 til 60 år. Kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Fredrik Larsen, sier til TV 2 Nettavisen at dette ikke er noe uvanlig.

- Menn drukner oftere enn kvinner. Mye av det kan skyldes at flere menn enn kvinner jobber til sjøs, eller at det er flere menn bak roret på fritidsbåter enn kvinner. Vi i Norsk Folkehjelp spekulerer også i om menn er dårligere enn kvinner til å bruke redningsvest og ha sjøvett. Menn kan nok ha noe å lære der, sier Larsen til TV 2 Nettavisen.

- Tragisk
Tallene konstaterer at sommeren, og spesielt juli, er høysesong for drukningsulykker. Norsk Folkehjelp tror mange av dødsfallene kunne vært avverget.

- Det er tragisk at så mange som 23 mennesker mister livet på sjøen i den måneden i året hvor folk har ferie, og skal kose seg og ha det hyggelig. Det peker på hvor viktig det er å ha hodet med seg. Mange av disse ulykkene kunne trolig vært unngått dersom flere hadde hatt badevett, sjøvett, holdt seg unna alkohol og så videre, sier Larsen.

Raskt glemt
Men Larsen frykter at de høye dødstallene er allerede glemt til neste sommer.

- Tallene er helt på nivå med i fjor, hvor 24 personer druknet i juli. De høye drukningstallene som kommer hvert år tyder på at det er behov for å varsle om dette hver sommer, sier Larsen.

Norsk folehjelp oppfordrer folk som ferdes i båt om å bruke redningsvest, holde seg unna alkohol og generelt respektere sjøvettreglene. Badenymfer rådes til å ikke overvurdere seg selv når man er ute og bader. Bad alltid sammen med andre, lær deg å svømme og hold deg unna rusmidler, lyder rådene fra Norsk Folkehjelp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag