*Nettavisen* Nyheter.

2313 asylsøkere til Norge i august - UDI justerer opp prognosene

ØKNING: UDI-direktør Frode Forfang presenterte fredag asyltallene for august. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

UDI justerer opp prognosene og sier de forventer 14.000 til 16.000 asylsøkere til Norge i år. Rekord i antall enslige mindreårige.

04.09.15 11:39

Fredag la Utlendingsdirektoratet ( UDI) fram nye tall over antall asylsøkere i Norge. August-tallene er de høyeste for en enkeltmåned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet.

2.313 mennesker søkte asyl i Norge i august, mer enn en dobling fra samme måned i 2014, viser den siste oversikten.

I fjor kom det 11.480 asylsøkere til Norge. Så langt i år er det registrert 8.336 asylsøkere.

UDI har tidligere estimert at 11.000 asylsøkere vil komme til Norge i 2015.

Nå justerer de opp prognosene og sier de forventer 14.000 til 16.000 i løpet av året.

Les også: - Hårreisende at det ikke er nok penger

Rekordhøy andel enslige mindreårige

Nesten hver fjerde asylsøker som kommer er enslig mindreårig. Det er en rekordhøy andel.

- Dette er et speilbilde på situasjonen og desperasjonen ute i Europa i dag. Mange barn og unge er på flukt uten foreldre, og de drar vesentlig lengre enn tidligere. Den prosentvise andelen enslige mindreårige asylsøkere er høyere enn noen gang, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til Nettavisen.

Mens andelen enslige mindreårige tidligere har ligget på cirka 10 prosent, er andelen nå 23 prosent.

Dette er et speilbilde på situasjonen og desperasjonen ute i Europa i dag

- Mange er unge mennesker fra Afghanistan, mange kommer fra borgerkrigsherjede Syria og vi har også hatt en høy andel fra Eritrea, sier Martinsen.

Ned i 11-årsalderen

NOAS følger blant annet situasjonen på Refstad transittmottak i Oslo nøye. I august har de gjennomført 2100 veiledningssamtaler, 440 med mindreårige. De yngste er i 11-årsalderen, men de fleste er mellom 15 og 18 år.

Han mener det ikke er tvil om at svært mange av asylsøkerne som nå kommer til Norge har behov for beskyttelse.

Han håper regjering, statlige myndigheter og kommune nå får fart på bosettingen av de 5000 som sitter ute på mottakene og venter på et ja fra en kommune.

Solberg lover ekstrabevilgninger

- Vi ser at vi er nødt til å komme med ekstrabevilgninger, og det jobber vi med nå, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK. Hun kan ikke si nøyaktig hvor mye mer penger kommunene får.

- Trenden er oppadgående

- Antallet asylsøkere i august er lik antallet i januar, februar, mars og april til sammen, uttalte UDI-sjef Frode Forfang på en pressekonferanse fredag. I perioden januar til april i år kom det rundt 500-600 asylsøkere hver måned.

Det kommer flere asylsøkere ved inngangen til september enn til august, så trenden er oppadgående, ifølge Forfang.

Jon Ole Martinsen i NOAS peker på at det i årets første måneder var en forholdsvis lav tilstrømming av asylsøkere til Norge og at tilstrømmingen normalt avtar mot slutten av året.

PU merker økt pågang

I en vanlig uke er det mellom 100 og 300 asylsøkere som tar kontakt med Politiets utlendingsenhet. I forrige uke ble det registrert 600 asylsøkere, og i inneværende uke vil tallet runde 800.

- Tallet har doblet seg, og vel så det, forteller Morten Hojem Ervik, assisterende sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) ifølge NTB.


Fakta

2313 asylsøkere i august


Ervik sier UDI har tett kontakt med Politidirektoratet og Justisdepartementet for å se på ulike scenarioer som kan utvikle seg, sier Ervik.

- Dramatisk

Hittil i år er har det kommet 1.852 asylsøkere fra Eritrea, 1.826 fra Syria og 1.410 fra Afghanistan. Blant asylsøkerne fra Afghanistan var hele 76 prosent enslige mindreårige.

- Det er dramatisk. Men det mest dramatiske i utviklingen er økningen i antallet enslige mindreårige asylsøkere, sier Tom Hjertholm i Norsk Folkehjelp til Aftenposten.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL VIDERE: Ungarn er et av EU-landene som nå mottar et stort antall migranter. De fleste kommer over grensen fra Serbia. Mange søker om asyl, men forsøker å komme seg raskt videre til andre EU-land. Bildet viser en kvinne på toget i Bicske fredag. Foto: Petr David Josek (Ap)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.