Årsaken til at de 24 kommunene med vedvarende høyt smittetrykk får færre ekstradoser, er at ingen kommuner skal måtte gi fra seg mer enn 35 prosent av sine vaksinedoser, kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på regjeringens korona-pressekonferanse onsdag ettermiddag.

I utgangspunktet hadde regjeringen sagt at de 24 østlandskommunene med skulle få 60 prosent flere vaksinedoser. Dette er nedjustert til 45 prosent.

FHI slår fast at tidsplanen for vaksinering i sommer ikke vil få noen betydelig endring.

Svikt i Pfizer-leveransene

Norge får dessuten 43.090 færre vaksinedoser enn planlagt i uke 23 (7.-13. juni).

Det er Pfizers leveranser som svikter, bekrefter FHI til Aftenposten.

Pfizer skulle etter prognosene levere 304.000 doser. Dette er nedjustert til 260.910. Med Modernas leveranse på 36.000 doser vil Norge få 296.910 doser totalt den uken. Svikten i leveranser i uke 23 vil bli hentet igjen i løpet av juni, antar FHI.

Ingen bør ta Janssen-vaksinen

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad ber samtidig folk bør vente på vaksinene i det nasjonale vaksineprogrammet.

– Vi anbefaler ingen å ta Janssen-vaksinen, selv om det legges til rette for bruk av denne utenfor det norske vaksinasjonsprogrammet, sa han.

– Selv om det er sjelden, kan vaksinene gi livstruende bivirkninger i form av en sjelden form for blodpropp. Det er en risiko vi ikke anbefaler å ta nå som det bare er få uker igjen til alle vil få tilbud om en mRNA-vaksine, sa Nakstad om Janssen-vaksinen og andre virusvektorvaksiner.

Han anslår at det er om lag sju uker til unge mennesker i kommuner med høyt smittetrykk får tilbud om første vaksinedose, dersom alt går etter planen.

Mindre sårbare nå enn før

Torsdag innføres trinn to av gjenåpningen av Norge.

Det kan bli aktuelt å stenge ned samfunnet igjen dersom smitten blusser opp, men vi er mindre sårbare nå, sa helseminister Bent Høie (H).

– Vi tåler mer nå enn når vi har åpnet opp de andre gangene. Vaksinene har gjort oss mindre sårbare. Vi tåler mer smitte i samfunnet fordi de eldste og en stor del av risikogruppene er vaksinert og beskyttet mot sykdom og død, sa Høie.

– Vær rause

Nakstad kom til slutt med en oppfordring til nordmenn om å være rause med hverandre i innspurten.

– Alt debatteres, og det er 5,4 millioner meninger om det meste. Derfor tenker vi at det er lurt å være litt rause med hverandre nå i innspurten, senke skuldrene litt. Så lenge alle tar ansvar for seg selv, vil dette gå veldig bra, sa han.

(©NTB)