RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

25 fødsler på seks år

Sist oppdatert:
Tre, to, fire, fem, seks og fem. Man kan miste pusten av mindre. Møt supersauen «1036».

(iBergen.no) : Den seks år gamle sauen har holdt et imponerende nivå på produksjonen helt fra starten. Som ettåring fikk hun tre lam, og deretter har det gått slag i slag med to, fire, fem, seks og fem lam.

- Fem lam i snitt de siste fire årene er ganske utrolig. Alle de andre sauene har et snitt på rundt to lam i året. Det må være noe med genene, sier sauebonde Nils Veland fra Lindås til iBergen.no.

Ingen i nærheten
Ingen andre av hans om lag 70 sauer har noensinne vært i nærheten av et liknende antall avkom. Med unntak av sauens egne. En av de unge håpefulle har fått tvillinger, mens en annen smalt til med trillinger på første forsøk. Likevel viser mor sjøl ingen tegn til å roe ned.

- Egentlig hadde jeg tro på at hun ville ta seg et friår i år. Hun begynner å bli såpass gammel nå, at jeg ikke hadde regnet med noe kull denne gangen. Men jammen kom det ikke fem stykker, og jeg tror hun fint kan få enda et kull til før det er slutt, sier Veland.

- Har denne fantastiske sauen et navn?
- Nei, bare et nummer. «1036» heter hun, knegger sauebonden.

Kamp om dråpene
Problemet med så store kull er ifølge Veland at sauene kun har to spener med melk i. Alt over to lam betyr dermed solid kamp om de edle dråpene. Men sauebonden fra Øvre Veland bedyrer at det med litt hjelp fra bonden har gått overraskende bra med «1036» og alle hennes små.

- Det er lett for at det blir litt for mye for sauen, ved at lammene står igjen og suger når det er tomt, slik at spenene blir såre. Men hun har veldig kustus på dem. Når hun mente det var nok, ga hun grei beskjed. Og de gangene det har vært fire eller flere lam, har vi tatt vekk noen av lammene og gitt dem flaske i stedet, sier Veland.

Historien om supersauen i Lindås kom denne uken frem i avisen Nordhordland, etter at Bondebladet tidligere i år spurte om det fantes noen bedre enn en sau på Øvre Kvalheim på Radøy, som hadde fått ti lam på to år.

Kjenner du til noen som overgår «1036», eller har du tips om andre fantastiske dyrehistorier?
Send en e-post til redaksjon@ibergen.no.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere