*Nettavisen* Nyheter.

250 legionella-infiserte kjøletårn i Norge

250 kjøletårn i Norge inneholder legionella-bakterien. Det finnes ingen klare regler for hvordan disse skal kontrolleres.

24.05.05 09:46

I Norge finnes det ingen oversikt over hvor og hvor mange åpne kjøletårn som finnes. Det er disse åpne kjøletårnene som utgjør den største smittekilden når det gjelder legionella-utbrudd. Det var et slikt kjøletårn som førte til utbruddet i Stavanger i 2001 der sju personer mistet livet. Det blant denne typen kjøletårn som smittejegerne nå jakter på smittekilden i Østfold.

Gunnar Karlsen AS er en av de store bedriftene innen VVS i Norge. Selskapet monterer og driver vedlikehold av kjøleanlegg. Teknisk direktør Bjørn Johansen anslår at det i Norge er cirka 500 såkalte åpne kjøletårn.

- De fleste av dem finner du i store byer knyttet til prosessindustri, sier Karlsen.

HTML EMBED

Legionella i halvparten
Undersøkelser gjort av blant annet Folkehelsa viser at legionella-bakterier blir påvist i rundt halvparten av alle kjøletårn. Det betyr ikke at alle disse er farlige, men antallet viser at bakterien finnes mange steder, og kan skape epidemi under feil forhold..

- Veldig mange kjøletårn har legionella, men mange av disse legionella-typene gir ikke sykdom. Vi har 50 - 60 typer legionella, og én av disse typene står for 90 prosent av sykdomsutbruddene, sier avdelingsleder Eirik Ask ved AS Telelab i Skien. Selskapet jobber blant annet med å ta legionella-prøver.

For dårlig vedlikehold
Det avgjørende er om kjøletårnene har et klima som gjør at bakteriene kan formere seg. De varme og fuktige tårnene gir i utgangspunktet glimrende forhold for bakterier. Det avgjørende er om kjøletårnene blir jevnlig vedlikeholdt og desinfisert.

Smittejakten i Østfold

To team har nå reist ut for å kontrollere kjøletårn etter en prioritert liste, sier informasjonssjef Knut Western i Fredrikstad kommune.

Her er lista over kjøletårnene som nå sjekkes:

I Sarpsborg:

  • Gilde i Sarpsborg
  • Greåker industrier

I Fredrikstad:

  • Østfoldhallen (har allerede blitt stengt og renset. Prø ver er tatt men teamet vil likevel sjekke på nytt)
  • Mills fabrikker (sjekket ut og funnet OK)
  • Unger fabrikker

Samtidig intervjuer et eget team de smittede og legger informasjonen om deres bevegelser inn på et digitalt kart. Målet er at deres bevegelsesmønster skal fortelle smittejegerne hvor kilden legionella-kilden er.

- Vedlikeholdet av mange kjøletårn har gått for lut og kaldt vann i mange år. De fungerer godt som kjøletårn, men er ofte rustne og dårlige innvendig. Dermed er de vanskelige å gjøre rene. Det har vi erfaring med fra mange kjøletårn, sier Ask.

Uklare regler
Johansen i Gunnar Karlsen AS sier at fordi det i Norge ikke finnes konkrete krav til kontroll av kjøletårn, er det noen som skulker unna vedlikeholdet.

- Reglene i Norge er funksjonsbasert. Man stiller krav til at anleggene skal være ordentlige, men det finnes ikke spesifikke krav til hvordan vedlikehold og kontroll skal. Det fører til at noen kan spekulere.

- Folk ringer og spør om man «må gjøre det» for det koster penger. Når vi sier at det i forskriftene står «bør» så gidder de ikke fordi det koster penger, sier Johansen.

Etterlyser klarere regler
- Man bør se på om reglene bør endres. Det kan være riktig å stramme inn litt, sier Johansen.

- De tårnene som ikke har vedlikehold jevnlig er i dårlig forfatning. Holder man det ikke vedlike så gror det igjen, sier Johansen.

- Klare beskjeder
Både direktøren i Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen og direktøren i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen bekrefter at helsemyndighetene ikke aner om landets kommuner følger opp kontrollen med kjøletårnene og andre smittekilder til legionella.

- Ifølge kommunehelsetjenesteloven er det kommunene som har plikt til kontrollere driften av kjøletårnene, sier Hanssen til TV 2 Nettavisen.

- Er det ingen som kontrollerer om kommunene følger dette pålegget?

- Nei, vi fører tilsyn med den kommunale miljøhelsetjenesten generelt.

- Bør ikke staten sørge for en spesifikk kontroll med kommunene, det står jo om liv og helse hvis ikke kommunene tar sitt ansvar?

- Det er derfor Folkehelseinstituttet kom med en veiledning til kommunene etter utbruddet i Stavanger i 2001. Ingen kommuner kan komme og si at de ikke visste om sine plikter. Ansvaret ligger helt klart i kommunene, sier Hanssen til TV 2 Nettavisen.

- Bør ansvaret for kontrollen med kjøletårnene og andre smittekilder for legionella flyttes fra kommunene til staten?

- Det er et politisk spørsmål som Stortinget må svare på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.