RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

25.000 pass på avveie i fjor

Sist oppdatert:
Stadig flere norske pass blir meldt tapt. I fjor forsvant om lag 25.000 pass. Politiet er bekymret over utviklingen.

971 av de rundt 25.000 passene som ble borte i fjor, ble meldt stjålet.

- Det er et problem at så mange pass kommer på avveie, og at man ikke vet hvor mange som reelt sett kommer i urettmessige hender. Passene som er meldt stjålet, er det i høyeste grad grunn til å frykte er kommet i urettmessige hender, sier seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet (POD) til Aftenposten.

Passene som er meldt stjålet kan misbrukes for å komme seg illegalt inn i Norge.

- Det er et økende problem, sier politiinspektør Thorstein Næss ved organisert kriminalitetsseksjon i POD.

POD opplyser at hvis noen forsøker å bruke et stjålet pass i en grensekontroll, og passet blir kontrollert opp mot det sentrale registeret, blir man stoppet. Alle meldte tapte og stjålne pass blir registrert i det sentrale passregisteret, i Schengen og i Interpols database over stjålne reisedokumenter.

Talgø i POD sier at det er meget vanskelig å forfalske de moderne, maskinlesbare passene. De vil i første rekke kunne misbrukes ved at vedkommende ligner på passets rettmessige eier.

Regjeringen besluttet før påske å endre passloven slik at det blir mulig å lagre fingeravtrykk i passet. Hensikten er å hindre misbruk av ekte pass, men også å redusere illegal bruk av tapte og stjålne pass. Ordningen vil tidligst tre i kraft fra 2010. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere