*Nettavisen* Nyheter.

250.000 for mangelfull skolegang

En 36-åring er tilkjent 250.000 kroner i erstatning fra Oslo kommune for mangelfull skolegang.

14.01.04 10:27

I dommen fra Borgarting lagmannsrett går retten også gjennom de store bestrebelsene mannen gjorde som barn for å henge med i skolen:

  • Hver ettermiddag unntatt tirsdag, da han gikk på speideren sammen med broren, satt han hjemme sammen med foreldrene og øvet. Bl. a. leste foreldrene høyt for ham slik at han kunne huske innholdet av leksene.
  • Fra syvende klasse stod han jevnlig opp om nettene for å gjøre lekser i fred og ro mens foreldrene intetanende sov.
  • Han fikk venner til å lese leksene høyt så han kunne læ re dem ved å høre. Han beregnet når det ville bli hans tur til å lese høyt i klassen, og lærte utenat utvalgte deler av teksten.
  • Han risset inn tegn og bokstaver i skolepulten, og målte ordenes lengde med fingrene og ved hjelp av hakk han hadde laget i blyanten, for bedre å kunne kjenne ordene igjen.

Kritiserer skolen
I dommen kritiseres skolen fordi 36-åringen som barn aldri ble fortalt hva som var årsaken til at han hadde skolevansker.

- Ingen hadde fått formidlet at problemene ikke skyldtes at han var dum, og han hadde heller ikke fått klar beskjed om at det faktisk var hjelp å få fra skolen, heter det i dommen fra lagmannsretten.

Klikk på bildet for å forstørre.

En skriftlig rapport fra en oppnevnte rådgiver ved Bredtvet kompetansesenter fra april 2002 konkluderer med at 36-åringen fremdeles henger etter når det gjelder lesing og skriving.

- Ved ordlesing skåret han jevnt over tilsvarende lesenivået til elever på 5. klassetrinn. Litterære tekster leste han tilsvarende gjennomsnittet for ungdomsskoleelever. Skriveferdighetene lå på 6. – 7. klassenivå. N.N.s generelle evnenivå ligger ifølge rapporten over og til dels betydelig over gjennomsnittet for voksne, heter det i dommen fra lagmannsretten.

Retten gir kraftig refs til mannens grunnskole:

Refser lærere
- Den mangelfulle oppfølgingen av N.N. kan etter lagmannsrettens syn tilskrives uaktsomhet hos personale tilknyttet (navnet på skolen, red.anm). De fleste lærerne så nok at N.N. hadde et skrive- og leseproblem, men kan umulig ha innsett alvoret i dette.

Beløpet 36-åringen ble tilkjent skal dekke allerede tapt inntekt og fremtidig inntektstap.

Alvorlig dysleksi
Det var etter tips fra en bekjent i studentmiljøet at 36-åringen til slutt oppsøkte logoped. I en rapport 30. januar 1998 ble det slått fast at mannen hadde en alvorlig og omfattende dysleksi. Til slutt maktet han ikke fullføre utdanningen som ingeniør.

I januar 2001 tok mannen ut stevning mot Oslo kommune for mangelfull undervisning. Han krevde da 500.000 kroner i erstatning. I juni i fjor ble han i Oslo tingrett tilkjent 300.000 kroner i erstatning og 100.000 kroner i saksomkostninger, men dommen ble anket av Oslo kommune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag