*Nettavisen* Nyheter.

30 millioner til spionfly

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å bruke 30 millioner kroner til å planlegge Norges nye spionfly.

08.10.03 16:35

I forbindelse med fremleggelsen av fjorårets statsbudsjett, kom det fram at Forsvarets etteretningstjeneste har behov for store materielle investeringer.

Blant annet ønsker de en styrke av ubemannede fly, til en prislapp på opp mot 1,7 milliarder kroner. Styrken skal etter planen være operativ innen 2008.

- Vil leie inn fly
Pengene er ikke bevilget, men Stortinget har vedtatt at anskaffelse av slike fly skal utredes. Derfor foreslår regjeringen å bevilge 30 millioner kroner til utredningen av prosjektet i neste års budsjett.

- De 30 millionene vil blant annet bli brukt til å leie inn ubemannede fly, slik at vi kan utføre tester av dem for å se de ulike anvendelsesområdene, sier pressetalsmann Per Høiby ved Forsvarsstaben til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Resten av pengene vil gå til andre deler av prosjekteringen.

- Det er ikke tatt noen beslutning på om flyene skal kjøpes inn. Når prosjekteringen er ferdig, vil dette bli lagt fram for Stortinget, sier Høiby.

Bak fiendens linjer
Flyene på Forsvarets ønskeliste er såkalte Umanned Aerial Vehicle (UAV) eller drone. De er i hovedsak tenkt som spionfly som kan innhente informasjon bak fiendens linjer.

De små, kamerautstyrte flyene kan dermed utføre vanskelige oppdrag uten å risikere at menneskeliv går tapt. Forsvarets forskningsinstitutt har i flere år testet ulike typer og prosjektet er langt fra hemmelig.

Et slikt fly kan også utstyres med våpen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.