RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

300 skademeldinger etter flommen

Sist oppdatert:
Skademeldingene strømmer inn etter flommen på Østlandet.

Torsdag ettermiddag var det kommet inn 300 skademeldinger til forsikringsselskapene etter flommen på Østlandet. I løpet av dagen i dag regner Finansnæringens Hovedorganisasjon med å ha en oversikt klar. Et foreløpig overslag tyder på skader for mellom 30 og 40 millioner kroner, ifølge NTB.

Fjoråret var det verste året for naturkatastrofer i forhold til skadeutbetalinger siden 2000. Takket være stormen Narve i Nordland og flommen i Trøndelag ble det skadeutbetalinger på 435 millioner kroner i fjor. Men flommen som nå setter sitt preg blant annet på Numedalslågen og Drammensvassdraget kan bli dyrere enn den som rammet Trøndelag i fjor. Det sier informasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon til Nettavisen.

LES OGSÅ:Storberget besøker flomrammede

Unik tjeneste: Sjekk været på mobilen
GRATIS OPPSETT: Følg utviklingen på mobilen

Se siste værmelding på TV 2 Sumo

Våt camping
Campingturen på Meløstranda camping utenfor Larvik fikk en brå slutt for Kai Richard Olson og familien torsdag. I løpet av noen timers tett regn ble campingvogna forvandlet til en husbåt med vann på alle sider.

Flere campingvogner har blitt tatt av flommen, og Kystvakta brukte torsdagen til å fiske opp vogner som fløt i Larviksfjorden. Også Hokksund campingplass i Buskerud står i fare for å bli fullstendig oversvømt. Torsdag valgte politiet å be innehaveren om å evakuere hele campingplassen, med 80 vogner. Her er det Drammenselva som truer med å gå langt over sine breder.

Store skader
Østlandet er fremdeles preget av flommen som har herjet denne uka. På Kongsberg truet 15.000 kubikk tømmer med å sprenge i stykker bruene langs flomstore Numedalslågen torsdag.

I tettstedet Rollag like i nærheten ble veiforbindelsen brutt, på grunn av store mengder vann i veibanen.

Også flere veistrekninger er blitt stengt. Det gjelder blant annet rv 284 Sylling-Vikersund i Buskerud, fv 107 i Rollag sentrum, rv 7 Røysland i Aust-Agder og rv 44 Skien-Notodden over Valebø i Telemark. Fylkesvei 201 mellom Flå og Austvold er stengt på grunn av fare for ras. Riksvei 88 ved Bevergrenda i Kongsberg er i ferd med å bli stengt. Se oppdatert oversikt fra Statens vegvesen her .

Det har gått flere mindre skred. Det er fortsatt fare for jordskred lokalt. Et ras i Flå førte til at Bergensbanen ble stengt tirsdag og onsdag.

Frykter 50-årsflom
Hallingdalsvassdraget, Drammenselva og Numedalslågen er særlig utsatt i dagene framover. Det går fram av et flomvarsel Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte ut onsdag ettermiddag.

- Selv om nedbøren avtar, vil vannføringen mange steder øke. Her bidrar issmeltingen, blant annet fra Hardangervidda og Jotunheimen, sier medierådgiver Hilde Totland Harket i NVE til Nettavisen.

De mest utsatte større vassdragene er Hallingdalsvassdraget, Drammenselva fra Tyrifjorden til Drammen og Numedalslågen. Her vil flommen nå opp mot et nivå med gjentaksintervall 20-50 år.

Andre vassdrag som er utsatte er Otta og sideelver til Gudbrandsdalslågen fra vest, Begnavassdraget og deler av Skiensvassdraget, skriver NVE på sine nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere