RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

3000 irakere kan bli hjemsendt

Vernetiden for irakiske asylsøkere i Norge er over. Over 3000 irakere kan igjen risikere å bli sendt tilbake til hjemlandet.

I nesten ett år har behandlingen av over 2000 asylsøknader vært stoppet på grunn av krigen i Irak. Men fra mandag vil Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda gjenoppta asylbehandlingen fordi de mener det nå er mulig å få nok informasjon til å fatte et vedtak. Det melder Kanal 24.

Kurdiske Shwan Wahed, som har fire år bak seg i Norge, er skuffet over avgjørelsen. Han hadde håpet at norske myndigheter ikke ville gjenoppta behandlingen av søknadene på en god stund ennå.

Kameraten Sirwan Mohammad, også han kurder, har vært på Veumalleen statlige mottak i Fredrikstad i over ett år, sammen med kone og to små barn. Sirwan sier han frykter at han og familien nå blir sendt ut, og mener situasjonen i hjemlandet fortsatt er altfor farlig.

- Blir vi sendt tilbake går vi en usikker fremtid i møte, sier han til radiokanalen.

Direktør i Utlendingsnemnda Terje Sjeggestad mener derimot at det nå er trygt for kurdere å dra tilbake til Nord-Irak.

- Situasjonen i de områdene er trolig også bedre enn den var før krigen brøt ut, sier han.

I tillegg til søknadene som ikke er ferdigbehandlet, er det rundt 1000 irakere som allerede har fått avslag på sine asylsøknader. Disse er fra mandag igjen tvunget til å forlate Norge.

På asylmottaket ser de på tv-bilder fra Irak der en eksplosjon har tatt livet av minst 25 mennesker i Bagdad. Hvordan kan norske myndigheter mene at det er trygt for oss i Irak, spør Shwan Wahed. Han nekter å reise tilbake og hvis han får avslag på sin asylsøknad har han planen klar.

- Jeg planlegger en tur til Nordpolen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere