*Nettavisen* Nyheter.

3000 norsk-russiske isbjørner

Den første tellingen av isbjørn som noen gang er gjort i hele Barentsområdet, viser at isbjørnbestanden der er på 3000 dyr.

13.01.05 18:34

Barentshavbestanden av isbjørn vandrer over hele Svalbard - rundt iskanten, østover til Frans Josef land og nord-østover langs iskanten på russisk side. Tidligere har forskere anslått at denne norsk-russiske bestanden var på mellom 3000 og 5000 isbjørn, men dette var ikke basert på systematisk telling.

Utsatt for miljøgifter
En bestand på 3000 dyr er relativ stor i biologisk forstand. Dette betyr blant annet at isbjørn på Svalbard ikke er spesielt utsatt på kort sikt, men påvirkninger som bl.a. klimaendringer og miljøgifter kan over tid innvirke på bestandsstørrelsen.

-Den internasjonale isbjørnavtalen fra 1973 forplikter Norge til å overvåke isbjørnbestanden. Tellingen som nå er gjennomført gir oss et godt utgangspunkt for videre forvaltning av dette dyret. Vi vet at isbjørnen er utsatt for miljøgifter og klimaendringer i Arktis. Ved å gjennomføre systematiske tellinger med noen års mellomrom vil vi kunne følge med utviklingen av bestanden på en helt annen måte enn tidligere, sa miljøvernminister Knut Arild Hareide da han besøkte Norsk Polarinstitutt i dag.

Det er Norsk Polarinstitutt i samarbeid med Universitetet i Oslo, University of St. Andrews, Skottland og VNII-PRIRODA i Moskva som står bak den ferske tellingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.